Campanie Inquam Photos pentru respectarea dreptului de autor în România

Data:

Inquam Photos, principalul furnizor de fotografie de presă la nivel național, lansează o campanie pentru respectarea dreptului de autor în România.

Campania are mai multe componente:

  • acordarea a 200 de abonamente lunare redacțiilor naționale ce sunt interesate să își educe angajații care lucrează cu conținut vizual editorial;
  • crearea unor abonamente adaptate necesităților comunicatorilor non-editoriali ce folosesc în mod constant în comunicarea externă și internă fotografie de presă (fotografie de agenție și imagini de stoc editorial localizat);
  • deschiderea de acțiuni în instanță pentru reducerea fenomenului de furt intelectual la nivel național și recuperarea prejudiciilor;
  • educarea jurnaliștilor prin formarea reflexelor corecte în școlile de jurnalism.

“Din luna februarie 2023 vom pune gratuit la dispoziția primelor 5 redacții înscrise din fiecare județ abonamente gratuite (cu o valoare totală de piață de 20.000 euro) pentru a facilita accesul acestora la un produs vizual editorial independent.

În acest fel vom deschide un canal de comunicare cu cei care înțeleg munca depusă de fotojurnaliști și sunt conștienți că însușirea fară licență a unor imagini reprezinta furt intelectual.

Inquam Photos a derulat un program similar, la o scară mai mică, în 2018, iar pe perioada pandemiei a furnizat entităților interesate, editoriale și nu numai, ilustrație relevantă pentru materialele de informare publică, într-un moment în care incertitudinea și măsurile de protecție făceau ca doar câțiva jurnaliști să iasă pe teren pentru a produce materiale de presă relevante, iar spațiul public era inundat cu informații contradictorii.

Totodată, Inquam Photos va pune la dispoziția entităților non-editoriale, dar cu rol important în comunicarea cu publicul (ambasade, autorități locale, autorități centrale, partide politice și organizații profesionale etc) două tipuri de abonamente standard, contra cost.

Imaginile vor fi furnizate sub o licentă strictă, ce va interzice redistribuirea acestora altfel decat în modul prevăzut contractual, cu obligativitatea educării personalului care le va publica, ducând astfel la o informare extinsă asupra prevederilor legii 8/96.

În linie cu abordarea editorială echidistantă de până acum, condițiile de utilizare de către toate entitățile, în special de către cele politice, vor fi identice și nepărtinitoare, iar utilizarea va fi atent supravegheată pentru a nu crea dezechilibre în informarea publicului.

Aceste două noi abonamente au în principal scopul de a duce mai departe mesajul legat de necesitatea respectării dreptului de autor și importanța cultivării unei relații corecte între comunicatori și creatorii de conținut vizual”, este mesajul agenției Inquam Photos.

Citește și: O firmă de reparații auto a deversat cu bună știință, spre râul Argeș, sute de litri de deșeuri periculoase lichide. Poluatorul s-a ales cu amendă și sesizare penală

După jumătatea anului 2023, la finalul perioadei în care am decis să facem un ultim efort de informare a redacțiilor cu privire la dreptul de autor, vom demara procedurile de chemare în instanță pentru recuperarea prejudiciilor, morale și financiare, produse de redacțiile, persoanele publice sau instituțiile, private sau de stat, care refuză să înțeleagă, printre altele, importanța susținerii redacțiilor independente în special într-o perioadă în care dezinformarea este unul dintre principalii factori care influențează o societate.

În ultimii 10 ani agenția de presă Inquam Photos a făcut eforturi susținute de educare a pieței mass-media pentru utilizarea corectă a materialelor editoriale vizuale, simultan reușind să se impună ca partener și furnizor de fotografie de presă pentru majoritatea redacțiilor naționale, iar prin această inițiativă va duce mai departe efortul de informare atât a redacțiilor din țară cât și a altor entități care acționează ca vectori de informare a publicului.

Inquam Photos este o agenție de fotojurnalism fondată în 2013 de Ovidiu Micsik, coordonată editorial de Octav Ganea și cu George Calin în calitate de partener alături de primii doi.

“Echidistanța și independența editorială dovedite în anii scurși de la fondare, rețeaua extinsă de colaboratori la nivel național, capacitatea de adaptare la o piață în continuă schimbare, viteza de reacție în cazul evenimentelor majore, colaborarea îndelungată cu agenția internațională Thomson Reuters și eficiența în aducerea unui aport constant de informații relevante publicului român au facut din agenție un lider de piață și un reper în fotojurnalism”, arată Inquam Photos.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook Inquam Photos)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Tudorel Toader a pierdut funcția de rector al Universității...

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul pe care coaliția PSD-PNL...

România a pierdut procesul pe certificatele verzi. Datorează 42 milioane de euro plus dobânzi

România a pierdut procesul pe certificatele verzi, la Tribunalul...