Cartea de identitate electronică dă eroare. Cardul de sănătate atașat este nefuncțional

Data:

spot_img

Cartea de identitate electronică dă eroare. La doi ani de la implementarea sa într-un program pilot, în Cluj, au fost eliberate aproape 10.000 de astfel de documente. Dar, cardul de sănătate atașat nu funcționează.

Fostul ministru de interne Lucian Bode și primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, inaugurau în urmă cu doi ani, programul de emitere de cărți de identitate electronice (CIE), o premieră pentru România.

Aproape 10.000 de cărți de identitate electronice eliberate

O analiză dată publicității de Consiliul Județean Cluj arată că, în ultimul an, doar în județul Cluj au fost eliberate 9.995 de cărți electronice de identitate, din care 6.638 de acte au fost emise de Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Buletinul electronic de identitate conține și cardul de sănătate al persoanei. Prin urmare, toate aceste documente eliberate de Primăria Cluj-Napoca includ și cardul de sănătate al posesorului. Fiecăruia i s-a eliberat, odată cu actul de idenitate, și un PIN pentru cardul de sănătate.

„Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice. Poate fi solicitat opțional de către părinți pentru copiii lor încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă în funcție de vârsta titularului.

Cetățenii trebui să știe că această carte de identitate conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecție suplimentară și previne situațiile de furt de identitate”, s-a spus la conferința de presă a acelor doi, cu prilejul lansării proiectului.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Cartea de identitate electronică dă eroare

Numai că, deși au trecut doi ani de la implementarea măsurii, acest card de sănătate încorporat cărții de identitate nu funcționează, iar posesorii nu sunt avertizați despre situație.

Cardurile de sănătate incorporate nu sunt operabile în sistemul de sănătate.

Dacă posesorul lui are o problemă de sănătate și se prezintă la urgențe, la un consult sau la un laborator de analize, are surpriza să nu poată folosi cardul, deși este asigurat și are tot dreptul să beneficieze de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Gina Grozav, reprezentat al Casei de Asigurări de Sănătate din Cluj, a explicat pentru PRESShub că aceste carduri „sunt nefuncționale până când Casa Națională va anunța că pot fi folosite, dar până acum nu a comunicat nimic în acest sens și nu știm când se va întâmpla acest lucru”.

Cardul de sănătate atașat este nefuncțional

Radu Mureșan, student în Cluj-Napoca, a descoperit că nu poate folosi cardul de sănătate de pe CIE când a ajuns la un laborator de analize medicale.

„Eu mi-am făcut carte de identitate electronică după ce mi s-a furat portmoneul cu documentele personale. De la serviciul de evidența persoanelor mi s-a spus că noul buletin are un card de sănătate inclus și am primit un cod PIN pentru el.

Nu am fost avertizat că nu este funcțional și nici prin cap nu mi-a trecut că un document emis de autorități nu poate fi folosit conform scopului lui.

Surpriza a venit când am ajuns la un laborator de analize și după câteva încercări, funcționara de acolo a zis că nu poate opera cu el în sistemul CNAS. Mi s-a spus să merg la CAS Cluj să scot o adeverință care înlocuiește cardul și să cer alt card de sănătate, de tipul celui vechi.”

De la șase luni de probe la doi ani de probleme

Acum doi ani, ministrul Lucian Bode estima că „prima etapă va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate și vor fi introduse treptat în circulație cărți electronice de identitate pentru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și pentru copii cu vârste între 0 și 14 ani.

În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate și modul în care infrastructura răspunde cerințelor tehnice.”

Iată că au trecut doi ani de când un document emis de o instituție de stat, iar cardul de sănătate încorporat în cartea de identitate nu poate fi procedat în sistemul CNAS. 

Astfel că, dacă ai nevoie de card de sănătate, te duci la CAS județeană, faci o cerere, plătești 13,69 lei și o depui la ghișeu, cu o copie atașată a cărții de identitate care conține și un card de sănătate, dar nefuncțional.

Citește și: Primesc amenințări cu violența fizică, expresii ale dorinței lor ca eu să mor, cam 2-3 pe săptămână

Noul card îți va sosi la sediul CAS, nu acasă, precum celălalt, deși ai plătit pentru el, la fel ca toți contribuabilii. 

„Am constat și eu cu surprindere că nu e funcțional cardul de pe CIE. Eu am pierdut cardul și am făcut trei drumuri la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pentru unul nou. Cu buletinul electronic în buzunar… Am trecut prin toată procedura și eram și cu fractură la picior.

De trei ori m-am dus la ei până să-mi elibereze cardul nou pentru că bineînțeles durează, ca orice lucru bine făcut. Primele două dăți mi-au dat doar o adeverință provizorie, a treia oară cred ca am avut noroc.

La telefoanele de pe site nu răspund, o întreagă distracție. Timp și rezilienta să ai dacă vrei card!”, spune Magda Miclăuș, o clujeancă posesoare a unui astfel de document.

Cartea de identitate electronică dă eroare pentru că a fost făcută pe dos

Richard Florescu, medic de familie în Cluj-Napoca, spune că a avut mai multe astfel de cazuri. „Am avut pacienți în această situație, e neplăcut și pentru medic și pentru pacient. Eu le spun pacienților când vin la mine că trebuie să meargă după adeverință sau să scoată unul nou, dacă nu-l mai au pe cel vechi.

Nu e normal, mai întâi cardul trebuia implementat în sistemul informatic și apoi emis, nu trebuia să elibereze cardurile în noul sistem al cărților de identitate electronice înainte ca ele să fie implementate.”

Citește și: De ce s-a oprit apa caldă în jumătate din București. Când se rezolvă avaria

Angajamentul autorităților române este ca noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, pana în august 2031, conform termenlor stabilite de Regulamentul UE.

Cartea de identitate electronică face obiectul Ordonanței Guvernului nr. 69/2002 privind unele măsuri pentru operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate și rezidență, cu modificările și completările ulterioare (..) care prevede, la art. 11, alin. (1) că „punerea în circulație a cărții electronice de identitate și a cărții de identitate simple se realizează, în mod eșalonat, în termen de maxim 18 luni de la data emiterii primei cărți electronice de identitate sau a primei cărți de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor cu suportul tehnic necesar”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.
1 COMENTARIU
  1. Sincer, un articol penibil. Si eu am CI electronic si mi s-a spus clar ca nu se va folosi ca si card de sanatate pana cand noua CI nu va fi disponibila pe scara larga. Ati gasit singurul habarnist care a incercat sa-l foloseasca si scrieti titluri senzationale bazate pe absolut nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...