luni, 24 ianuarie 2022
AcasăProiecte editorialeOrașul UitatCastrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene

Castrul roman de la Turda, reabilitat cu fonduri europene

Castrul roman de la Turda va fi reabilitat printr-un proiect european în valoare de 5 milioane de euro. Contractul de finanțare a fost semnat joi de primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei și de directorul general al Agenției de Dezvoltare Nord – Vest, Marcel Boloș. De asemenea, a fost finalizată documentația în vederea demarării procedurilor de licitație pentru proiectare și execuție, urmând că aceasta să fie lansată în sistemul electronic de achiziții publice.

În cadrul proiectului vor fi realizate intervenţii cu rol de restaurare/reabilitare, conservare şi protecţie a Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa.

Vor fi amenajate și marcate la suprafaţă principalele drumuri din interiorul castrului (Via Pretoria, Via Principalis, Via Decumana) și va fi recreat circuitul perimetral (Via Sagularis), care va permite atât vizitarea castrului, cât şi monitorizarea/întreţinerea obiectivului. Pe circuitul de vizitare se vor crea locuri de odihnă prevăzute cu bănci, pubele, cişmele cu apă potabilă și se vor amplasa panouri informative (cu prezentarea generală a castrului, sisteme de ilustrare grafică și indicatoare de traseu) în puncte cheie ale drumurilor romane și în zonele de intersecție ale acestora.  Se va realiza delimitarea (împrejmuirea) și valorizarea castrului ca obiectiv turistic,

se arată într-un comunicat de presă emis de Primăria Turda.

În cadrul proiectului se vor realiza și cercetări arheologice.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE