Salariul unui polițist local a devenit subiect de interes național după o declarație mai puțin inspirată a lui Marcel Vela. Ministerul Afacerilor Interne s-a arătat nemulțumit de sumele de bani pe care au ajuns să le câștige polițiștii locali conform unor declarații făcute la finalul săptămânii precedente:
„Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a spus Vela.
Mai mulți agenți s-au arătat indignați de cuvintele adresate de Ministerul Afacerilor Interne și au postat inclusiv fluturașul de salariu pe rețelele de socializare.
Cel mai „slab” polițist are un salariu minim de 3.162 de lei pe lună în Cluj-Napoca
Un polițist local din Cluj-Napoca cu studii medii are un salariu brut de 3.162 de lei dacă are o gradație 0. În cazul unui superior cu studii medii salariul ajunge la un maxim 5.595 de lei, dar la ambele categorii sunt adăugate sporuri și alte beneficii.
Fiecare angajat al primăriei Cluj-Napoca beneficiază anual de un voucher de vacanță în valoare de 1450 de lei, dar și de un spor de hrană. Indemnizația de hrană minimă este de 347 de lei, însă este calculată în funcție de numărul de ore lucrate în luna anterioară și poate depăși cu mult acest barem.
Pe lângă aceste beneficii, polițiștii locali din Cluj-Napoca beneficiază și de un spor de noapte de 25% care se aplică în intervalul orar 22:00 – 06:00.
Salariul maxim de bază a unui polițist local din Cluj-Napoca este de 8.650 de lei
Un polițist local cu toate gradele și studii superioare are un salariu brut lunar de 8.650 la care se mai poate adăuga sporul de noapte, precum și indemnizația de hrană. Conform grilelor de salarizare, un polițist local poate câștiga 1.000 de lei doar din sporul de hrană, în timp ce sporul de noapte se va calcula în funcție de salariul de încadrare al fiecăruia.
Practic, un polițist local din Cluj-Napoca are un salariu brut situat în intervalul 3.162 de lei – 8.650 în funcție de grad și studii dacă nu lucrează noaptea și nu înregistrează ore suplimentare. Pe lângă această sumă se adaugă un minim de 347 de lei ca spor de hrană.
Polițiștii clujeni au dat aproape 4.500 de amenzi într-o lună
Agenții clujeni au împărțit 4.493 sancțiuni contravenționale în perioada 15 martie –14 aprilie, potrivit ordonanțelor militare aflate în vigoare în perioada respectivă.
Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie impuse prin ordonanţe militare. De asemenea, au mai fost aplicate sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină, pentru fapte de natură economică şi alte contravenţii în context pandemiei de COVID-19.
CITEȘTE ȘI:
Tur de orizont: cât îi costă pe cetățeni Poliția locală
Polițiștii locali din Dumbrăvița sunt mai iuți de picior ca pompierii
În Bihor, salariile nesimțite fac casă bună cu sărăcia
Cât câștigă un polițist local la malul Dunării
În Caraș-Severin polițiștii locali nu iau mai mulți bani decât cei de la județ
Despre redacția informală #CovRoMd
Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).
La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.