Proprietarul armatei private Wagner a declanșat o rebeliune împotriva ministrului rus al Apărării. Este Evgheni Prigojin o amenințare și pentru președintele Vladimir Putin?
Evgheni Prigojin, șeful firmei militare private Wagner Group, a devenit una dintre figurile marcante în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Criticile sale dure și fără precedent la adresa comandamentului militar de la Moscova l-au făcut să fie perceput ca o potențială amenințare chiar la adresa președintelui Vladimir Putin. Dar este Prigojin atât de influent pe cât pare?
Cruzime ostentativă
Grupul Wagner este renumit pentru cruzimea și practicile barbare folosite pe câmpul de luptă. Și-a demonstrat brutalitatea inclusiv în filmări ale unor presupuse execuții de dezertori de pe frontul din Ucraina. De altfel, Wagner a adoptat barosul ca simbol după ce, spun speculații cu care gruparea pare a se mândri, l-ar fi folosit pentru a executa, anul trecut, un astfel de dezertor.
„Cruzimea ostentativă face parte din ceea ce oferă Prigojin. Fie ea reală, trolling sau spectacol captivant, este o continuă campanie publicitară care nu încetează să promoveze un cult al violenței”, a scris Andrei Kolesnikov, de la Carnegie Endowment for International Peace, în publicația independentă de limbă rusă Novaia Gazeta.
Din închisoare la „bucătarul lui Putin”, via hot dog
Născut în 1961, în fostul Leningrad, acum Sankt Petersburg, Prigojin și-a petrecut nouă ani într-o închisoare sovietică, unde a ispășit o pedeapsă pentru jaf și fraudă. Condamnarea o primise când de abia împlinise 20 de ani. Eliberarea din închisoare și căderea Uniunii Sovietice i-au permis să devină antreprenor.
Continuare în Deutsche Welle!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: Prigozhin Press Service)