Câți bani au cheltuit președinții CSM din fondul aflat la discreția lor

Data:

Angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pot primi din partea șefului instituției recompense de 150 de lei de Ziua Națională, de Crăciun, de Paști, de ziua Justiției. Angajatele care nasc primesc 800 de lei, iar cei care se pensionează din instituție 2.000 de lei.

În ultimii trei ani, cei mai mulți bani din „fondul președintelui” a cheltuit judecătorul Marian Budă, cât a fost șef interimar al CSM.

Fondul există de 7 ani

Începând din 2016, președintele CSM are la dispoziție un „fond al președintelui”, pentru a ajuta angajații instituției, dar și pe cei de la Inspecția Judiciară, de la Institutul Național al Magistraturii, de la Școala Națională de Grefieri și alte categorii din sistemul judiciar sau din afara lui.

Aprobarea plăților se face de către președintele CSM, pe baza unui aviz din partea Secretariatului instituției și după ce solicitanții depun acte doveditoare.

Astfel, o angajată care naște poate primi cel mult 800 de lei, iar ajutoarele pentru boli grave sau incurabile poate ajunge până la 10.000 de lei.

Un alt ajutor reprezintă sumele acordate „personalului, soțului și rudelor până la gradul II inclusiv pentru situații care necesită tratament de lungă durată sau intervenții chirurgicale în țară sau străinătate, în limita plafonului de 20.000 de lei”.

Citește și: Cum a sifonat Firea banii STB, pe final de mandat, către o companie înființată chiar de ea

Câți bani au cheltuit președinții CSM pentru recompense

Sumele pot fi majorate, de 3 ori, în situații excepționale, prin decizia președintelui.

Dacă există fonduri, președintele CSM poate acorda din bugetul aflat la dispoziția sa și o serie de recompense.

Astfel, potrivit normelor interne stabilite chiar de CSM, copiii angajaților Consiliului pot primi cadouri de 1 iunie și de Crăciun în valoare de 150 de lei, de 8 martie angajatele primesc un alt cadou de 150 de lei, la fel de Paști și de Crăciun.

Cu ocazia sărbătorilor „Ziua Justiției” și a zilei naționale, de 1 Decembrie, angajații primesc recompense în valoare de 150 de lei pentru fiecare sărbătoare.

Din același fond, primesc 2.000 de lei angajații care se pensionează din CSM.

La fel, personalul care asigură funcționarea aplicațiilor informatice primește cel mult 2000 de lei recompensă pentru „contribuția importantă la dezvoltarea aplicațiilor informatice”.

Cine și cât a cheltuit

În prezent, CSM este condus de judecătorul Daniel Grădinaru. Potrivit datelor publicate de CSM, de la începutul mandatului de la începutul anului până în 31 iunie 2023, Grădinaru a plătit 21.000 de lei din fondul aflat la dispoziția președintelui.

Anul trecut, din mai până în decembrie, instituția a fost condusă de judecătorul Marian Budă. El a cheltuit în perioada mai 2022 – decembrie 2022 nu mai puțin de 192.000 de lei pe astfel de ajutoare sau recompense.

În 2021, perioada ianuarie – noiembrie, când președinte interimar a fost Bogdan Mateescu, au fost cheltuiți 64.000 de lei din fondul președintelui.

Alți 46.000 de lei au fost folosiți de același judecător în perioada când a condus CSM ca interimar, din ianuarie 2021 până în mai 2022.

Citește și: Ce nu știm după Raportul lui Arafat despre pompierii răniți la Crevedia

Răspunsul CSM

PREShub a întrebat CSM pe ce au fost cheltuiți acești bani, iar instituția ne-a comunicat cu totul altceva, mai exact că fondul președintelui a fost cheltuit potrivit legii.

„Sumele aferente fondului președintelui pentru anii 2022 și 2023 au fost cheltuite în conformitate cu prevederile Normelor interne privind utilizarea fondului (…) aprobate prin Hotărârea plenului CSM nr 890/2016, cu modificările și completările de rigoare”.

Răspunsul este semnat de judecătoarea Roxana Chiuariu, soția fostului ministru al Justiției Tudor Chiuariu.

În 2014, fostul demnitar a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare în dosarul „Poșta Română” pentru fapte de corupție. Ulterior, s-a căsătorit cu o judecătoare de la Curtea de Apel București care a fost detașată la CSM, unde primește 7.500 de lei /lună de lei în plus la salariu, doar pentru că este angajata Consiliului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
4 COMENTARII
  1. Auzi la ei câtă nesimțire. Cică fondul există „pentru a ajuta angajații instituției”. Angajați care primesc lunar un salariu în jur de 20 000 de lei. Este tot o hoție acoperită de hârtii și obrazul gros.

  2. Doaaaaaamne fereste!!!! Nu ne mai facem bine! Astia nu s romani, nu s nici macar oameni!!!! Cand ne trezim???? Atata timp cat nu avem reactie, vor face mai abitir! Pe cand in strada, romani????

  3. Pana si ultimul criminal-beat fiind- inregistrat, era sef la criminalitatea Bucuresti(ce gluma sinistra!) si incasa pensie speciala…Nu mai intrebam de unde imensul deficit, imensele imprumuturi, etc ///:„… deficitul bugetar… pensii speciale…”(cronica ro.)___–-___legatura este evidenta insa „the big picture” este chiar groaznica: „Falimentul Romaniei PSD-iste(Rodica Culcer) ___–___Da, Romania este putreda si pe duca…Indiferent cine este „mare preoteasa”( si-i va canta prohodul), pesede sau penele, insa nu trebuie sarit (de la realele responsabilitati-mai ales intr-o republica semiprezidentiala, adica -cum-necum- unde pres-edintele isi face partea leului= drepturi supreme , chiar daca -apoi- le vinde pentru o vacanta in Brazilia, etc.) iohanis( la zi), in sfarsit, situatia spune clar, ca NU exista speranta din interiorul tarii, aceasta notiune( de tara, stat), mai poate avea o ultima speranta, anume DIASPORA, daca si acolo se mai poate gasi un respect si adevarata dragoste pentru tara natala, altfel -DA!- totul este pierdut , chiar daca Romania va fi inca tarata in coada UE, pentru ca demografic, tara va suferi schimbari uriase, in max. 30 de ani, asiaticii si ungurii, vor domina…Dar intotdeauna „speranta moare ultima”, Romania a pierdut ( a irosit) sansele de a se intoarce la MOnarhie(=stabilitate, coherenta, predictibilitate, prosperitate generala, etc.) cu infuzie Engleza, dar -iata!- dumnezeu sau natura oarba ne mai ofera o sansa de insanatosire, iar aceasta deriva din faptul ca o alta mare putere mondiala( dealtfel dintotdeauna), stralucitoarea Spanie, are o infanta tanara(Sophia), care ara putea deveni Regina Romaniei, alaturi de un Rege roman( ar satisface -pe deplin- machismul popular romanesc), iar aici, sunt sigur ca in lumea larga (dar , special, in Spania) au emigrat (20-30 ani in urma), familii de romani cu copii mici si pe care i-au educat incat acestia au si scoala si maniere si perspective, pe scurt, sunt si destepti si frumosi si onesti, si care pot accede la mana Infantei, iar Regele si Regina Spaniei nu cred ca ar avea nimic impotriva , avand in vedere ca insasi Regina Spaniei este „din popor”, a lucrat ca jurnalista la CNN… Cer acestor persoane sa gandeasca putin la acest lucru si prin canalele oficiale locale sa treaca la actiune, s-ar putea ca , chiar sa fie ultima sansa a Romaniei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related