În ultimele zile din iarna trecută, în Oradea, zeci de asociaţii şi oameni de bine au început să colecteze produse alimentare, de igienă, haine şi încălţăminte, pe care le-au dus la frontiera dintre România şi Ucraina, unde valul de refugiaţi creştea în fiecare zi. Alţii şi-au pus locuinţele la dispoziţie, gratuit, pentru cei care au reuşit să fugă din calea războiului şi au ajuns în urbe.
Pentru a-i ajuta pe cei care primeau benevol ucrainenii în casele lor, Guvernul a adoptat în 23 martie Ordonanţa de Urgenţă nr. 28, care legiferează decontarea cheltuielilor de cazare şi masă pentru fiecare refugiat.
Până în prima zi a lunii noiembrie, Serviciul pentru Imigrări Bihor a eliberat permise de ședere pentru 1.259 de ucraineni, cei mai mulți, 456, fiind înregistrați în luna mai.
Datele transmise de Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, la cererea BIHOREANULUI, arată că în prima lună de la lansarea programului privind decontarea cheltuielilor pentru refugiați au existat doar câteva zeci de cereri, apoi au crescut continuu. În aprilie au fost 48, în mai 70, iar pe perioada verii numărul a fost constant, până în 80 lunar. În septembrie numărul cererilor ajunsese deja la 119, iar în octombrie la 140.
Citește articolul integral pe Ebihoreanul.ro
Citește și: Zelenski: Putin este obosit de viață, dar nu e obosit de război. Când se termina invazia
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ebihoreanul.ro)