În urmă cu 5 ani, două familii și-au pierdut copiii nou-născuți la Secția de Neonatologie a Spitalului „Cuza Vodă”. Una dintre familii a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătorie împotriva unității medicale, considerând că bebelușul, care a fost născut prematur, dar fără bacteria care l-a ucis în sânge, a fost infectat în ATI.
Au trecut aproape 5 ani de când a fost deschis dosarul și acesta este în același stadiu: se așteaptă o expertiză medico-legală de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, care să precizeze dacă infectarea cu Klebsiella a condus la deces.
„Spun din memorie, sper să nu greșesc, dar există un termen minim pentru prescrierea acestui dosar”, spune avocata familiei, Ioana Gherghe. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași precizează termenul: 8 ani de la comiterea faptei. Dacă peste încă 3 ani nu există condamnări definitive în instanță, cazul se închide și spitalul scapă neatins.
Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat
Pentru că statul nu-și asumă niciodată vina în astfel de situații, a fost posibil ca istoria să se repete: în septembrie, patru nou-născuți – după declarațiile părinților, și doar unul după cele ale medicilor au fost infectați intraspitalicesc și au murit în Spitalul Județean Cluj.
Continuarea, în ReporterIS!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!