Ce averi au declarat şefii Poliţiei ieşene, în condiţiile în care îşi ţin la secret salariile

Data:

Cum, de câţiva ani, veniturile angajaţilor Ministerului de Interne sunt ascunse de ochii publicului, în declaraţiile de avere au mai rămas proprietăţile, conturile de economii şi datoriile u unii dintre ei au economii de sute de mii de lei.  

Declaraţiile de avere din poliţia ieşeană: şeful mare al Poliţiei Iaşi şi şeful de la investigaţii economice trăiesc cel mai bine. “Poliţiştii care o duc bine sunt ajutaţi de către părinţi”, spun voci invidioase din poliţia ieşeană. În schimb, cei doi adjuncti ai inspectoratului au datorii multe şi mari, însă au cu ce plăti, deoarece au salarii frumuşele. Un altul, şeful poliţiei municipiului Iaşi, a “bifat” o schimbare majoră: a trecut de la un Logan din anul 2004 la un Matiz din 2007. “Sunt mândru de ea deoarece este înaltă”, a râs şeful Poliţiei Municipiului Iaşi. Cei averi au declarat şefii Poliţiei ieşene?

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, omul cel mai puternic din poliţia ieşeană, are o mică avere, pe măsura funcţiei. Costel Gîtlan (FOTO) a vândut în anul 2020 o casă de vacanţă aflată pe Bucium şi a cumpărat un apartament pe care l-a făcut cadou fiicei sale, studentă.

Şeful poliţiei a vândut casa de vacanţă către Cristina şi Cristian Apostol cu suma de 50.000 de euro. De asemenea, cu un an în urmă, în 2019, şeful Poliţiei şi-a deschis un depozit de 228.000 de lei la Banca Transilvania. De altfel, chiar dacă salariul este anonimizat în declaraţia de avere, acesta câştigă lunar peste 9.000 de lei, asta însemnând că anul trecut a cumulat peste 100.000 de lei, fără aportul soţiei, profesoară la o şcoală din Iaşi. În 2020, în declaraţia de avere, inspectorul şef avea declarat un teren agricol în Bârova, un teren în localitatea Tătăruşi, un apartament de 65 metri pătraţi în municipiul Iaşi, o casă în Tătăruşi, şi apartamentul achiziţionat în 2020, de 45 metri pătraţi. Acesta conduce un autoturism Mercedes produs în anul 2007. Tot în anul 2020, şeful Poliţiei a mai pus deoparte 13.140 de lei din indemnizaţia de membru ATOP, şi 6.120 lei din indemnizaţia de membru al grupului tehnic organizat de Prefectura Iaşi, pentru alegeri. De menţionat este faptul că şeful Poliţiei Iaşi nu are nicio datorie trecută în declaraţia de avere, astfel încât, acesta are în conturi 30.400 lei într-un depozit bancar deschis în 2018, 228.000 lei în depozitul deschis în anul 2019 şi 37.000 lei pe un card, cel mai probabil de salarii. Soţia acestuia a câştigat anul trecut suma de 67.000 de lei.

Averile adjuncţilor

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi are doi şefi adjuncţi, ambii cu datorii la bănci, dar cu salarii frumuşele. Unul dintre ei este comisarul şef Mihai Svalja. Apreciat ca poliţist de investigaţii, Svalja are o soţie care câştigă mai mult ca el, încât creditele bancare să nu constituie o problemă serioasă. Familia are două credite: primul a fost contractat în 2007 şi însumează 267.000 lei iar al doilea în anul 2019, suma de 62.000 lei.

Potrivit calculelor noastre, Mihai Svalja a ridicat din casieria instituţiei în anul 2020 aproximativ 100.000 de lei, iar soţia acestuia, medic la Spitalul Judeţean Vaslui, 154.000 de lei. Comisarul mai are trecut în declaraţia de avere un apartament de 75 metri pătraţi în municipiul Iaşi, un autoturism marca Audi din anul 2016. În privinţa celui de-al doilea adjunct al IPJ Iaşi, Alexandru Spiridon, şi acesta are datorii la bănci însă soţia nu câştigă la fel de bine, în comparaţie cu colegul său. Alexandru Spiridon are împrumutaţi 31.000 de euro de la Banca Transilvania (în 2006), 22.500 de euro de la aceeaşi bancă (în 2008) şi 53.000 de lei de la Porsche Bank, scadent în anul 2021. De asemenea, acesta a împrumutat de la cumnatul său suma de 20.000 de lei pe care i-a înapoiat în anul 2020.

A avut un câştig salarial în anul 2020 de aproximativ 100.000 de lei, în timp ce soţia a încasat de la Universitatea Gr.T. Popa, suma de 52.000 lei. Familia Spiridon locuieşte într-un apartament de 68 metri pătraţi în municipiul Iaşi cumpărat prin credit ipotecar şi un teren de 2.000 metri pătraţi în satul Vânători, din comuna Popricani. Cei doi soţi conduc un autoturism Renault Megane din 2007 şi un VW Jetta din anul 2016.

Articolul integral poate fi citit pe ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată. Ce i se reproșează | Revista 22

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată, joi, într-un...