Ce impact are militarizarea Insulei Șerpilor asupra României

Data:

Marina ucraineană a anunțat că a scufundat remorcherul „Vesili Bekh” al Rusiei, încărcat cu armament și soldați și care se îndrepta spre Insula Șerpilor.

Atacul de vineri dimineață asupra remorcherului rusesc este unul din multiplele lovituri date navelor Moscovei din apropierea insulei. Transportul militar de la bordul navei scoate la lumină importanța strategică a Insulei Șerpilor pentru Rusia, care a început procesul de militarizare al ei imediat după capturarea ei încă din prima zi de război.

Think tank-ul american Atlantic Council afirma încă din august 2021 că Rusia s-ar putea folosi de ocuparea Insulei Șerpilor în a bloca în totalitate traficul maritim înspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

În 2014, Kremlinul a anexat ilegal peninsula Crimeea și s-a folosit de această manevră spre a impune o blocadă porturilor Ucrainei din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol.

În acest context, Kremlinul va lupta să mențină controlul asupra insulei pe viitor, spune pentru Europa Liberă Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale. Expertul amintește de situația complicată a insulei și a apelor teritoriale din jurul acesteia, care au fost motivul unei dispute între România și Ucraina la Curtea Internațională de Justiție.

Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org

Citește și: Stoltenberg: Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile

1 COMENTARIU

  1. Cam acelasi impact ca in trecut, acelasi impact, azi,al ocuparii (fara lupta ) a Romaniei de catre americani si alte state ,,civilizate„. Pentru politicienii nostri cu crampe la creier, nu-i bai! Dupa ei potopul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un șofer de autobuz din Brăila a picat testul antidrog: POZITIV la 3 substanțe

Caz incredibil la Brăila, unde un șofer de autobuz a picat DrugTest-ul. Potrivit unor surse judiciare, testul a ieșit pozitiv în cazul a trei substanțe psihoactive

Un procuror cere daune de 39.000 de lei, pentru că i-ar fi fost prejudiciată imaginea pe Facebook

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria...

Musical la Teatrul de Operetă București: NEXT TO NORMAL

30 OCTOMBRIE 2022, ORA 19:00, TEATRUL DE OPERETĂ „ION...

Tentativă de viol într-un parc din Argeș. Agresorul are antecedente penale

În ziua de 6 octombrie, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tentativă de viol, și au reținut un bărbat de 49 de ani, din Pitești.