Ce înseamnă UE pentru România: 76 de miliarde de euro gratuit și o economie de 2,4 ori mai mare

Data:

S-au împlinit 17 ani de la semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană de către România. Europarlamentarul Alin Mituță a făcut un bilanț al beneficiilor pe care le-a avut țara noastră prin intrarea în comunitatea europeană.

  • Am primit 70 de miliarde de euro fonduri NERAMBURSABILE și am contribuit cu 24 de miliarde – bani gratuiți pentru dezvoltare, din contribuțiile celorlalte state membre.
  • Economia României a crescut de 2.4 ori, de la 98 de miliarde de euro în 2006 la 240 de miliarde în 2021 – e o creștere spectaculoasă, în condițiile în care creșterea UE, spre exemplu, a fost de 20%.
  • Suntem a doua cea mai mare economie din sud-estul Europei, după Polonia și am depășit Cehia, Ungaria, etc. – nu am fost niciodată într-o astfel de poziție (nu, nici în interbelic)
  • Am trecut de la 38% din media PIB cap de locuitor la 72% – toate regiunile României au evoluat dar unele mai mult ca altele (București-Ilfov este cea mai bogată regiune cu 164% din media europeană iar Nord-Est este cea mai săracă regiune cu 46% din media europeană).

Citește și: Bogdan Licu, candidat PSD la Curtea Constituțională: nota 5 la Drept penal, 6 la Drept civil. A urmat „Spiru Haret”

  • Fermierii români au primit peste 30 de miliarde euro fonduri nerambursabile – am trecut de la sapă la utilaje performante
  • Avem securitatea garantată, fiind membri UE și NATO – până acum 61 de zile asta părea puțin important dar Ucraina ne-a arătat că e esențial
  • Putem călători, munci, studia oriunde în Uniune – sunt peste 5 milioane de români care muncesc în UE, zeci de mii de studenți care învață gratuit în universități europene de top, etc.
  • Am fost protejați de derivele anti-democratice și anti-stat de drept ale USL, Dragnea și alții – fără UE ne-am îndrepta către regimuri gen Belarus. E totul lapte și miere? Bineînțeles că nu. Dar e de necontestat impactul pozitiv al Uniunii. Cu cifre.

„Pentru următorii 7 ani avem la dispoziție încă 80 de miliarde de euro de la UE. E foarte probabil să fie ultima dată când avem acces la o asemenea sumă pentru că, dacă îi cheltuim bine, economia și bunăstarea se vor apropia prin 2028 de media europeană, cel puțin în regiuni precum Vest și Centru, așa încât acele regiuni nu vor mai fi eligibile să primească asemenea bani din buzunarele contribuabililor celorlalte state.

Niciodată în istorie România nu a fost într-o astfel de poziție, atât de aproape de Vest, inclusiv economic. Putem ajunge și mai departe dacă păstrăm direcția europeană”, a explicat europarlamentarul USR Alin Mituță.

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Sunt vizate fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani. Biroul din Cluj-Napoca...

Cristian Moş, fondator al USR Timiș și vicepreședinte al CJ, va candida ca independent la Primăria Timişoara

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Cristian Moş, unul dintre...

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj | Monitorul de Cluj

Primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat, joi, începerea...