Ce legătură are lenea din Parlament cu contrabanda de ţigări? Ne lămureşte instanţa

Data:

Prinse vânzând ţigări în piaţa Nicolina şi cu un portbagaj plin cu marfă, două ieşence au fost achitate de acuzaţiile de contrabandă. În primă instanţă, una dintre ele fusese condamnată, cu suspendare. 

În apel, apărătorul a speculat o decizie a Curţii Constituţionale adoptate în martie şi în cazul căreia Parlamentul a fost prea ocupat pentru a corecta legea. Invocând posibilitatea ca un cuplu, soţi şi soţie, să fie condamnat la închisoare pentru un singur pachet de ţigări, magistraţii au decis că aproape 1.000 de pachete nu reprezintă contrabandă.

Magistraţii Curţii de Apel au făcut referire la o decizie a Curţii Constituţionale (CCR) din martie, care penaliza incoerenţa legiuitorului. Astfel, Codul Fiscal legiferează ca infracţiune deţinerea sau comercializarea a minim 10.000 de ţigarete fără timbru de acciz românesc. În acelaşi timp, Codul Fiscal stabileşte că „sunt asimilate infracţiunii de contrabandă colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă”. În baza acestui articol, referitor la „contrabanda asimilată” fuseseră trimise în judecată şi cele două femei. Or, CCR a decis că acest articol de lege este neconstituţional, câtă vreme nu stabileşte limite valorice sau cantitative.

Contiuarea, în Ziarul de Iași!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal