Ce salariu are un asistent medical din 4 țări diferite: Germania, Franța, România și Belgia

Data:

Domeniul medical ar putea fi unul bănos, sau nu… în funcție de țara în care locuiești. Din exemplele prezentate mai jos, România este cu cel mai mic salariu de circa 1.100 de euro brut, în comparație cu țări precum Germania, care oferă un salariu brut de puțin peste 4.000 de euro.

Germania

Lisa are 26 de ani, a studiat medicina timp de 3 ani și lucrează în prezent de 4 ani ca asistent medical în Germania. Salariul său brut, cu tot cu bonusuri pentru turele de noapte ajunge la 4.046,29 euro ( 3257,43 euro – fără bonusuri), salariul pe care îl ia în mână ajungând la 2.669,14 euro. Costurile de zi de zi se ridică la 600 de euro pentru chirie și utilități.

Salariul minim în Germania a ajuns la 12 euro pe oră, începând cu 1 octombrie 2022. Creșterea va însemna 400 de euro în plus pe lună pentru persoanele cu un venit lunar de 1.700 de euro, potrivit ministrului Muncii, Hubertus Heil, scrie publicația Deutche Welle.

Creșterea va însemna 400 de euro în plus pe lună pentru persoanele cu un venit lunar de 1.700 de euro.

Germania se confruntă deja cu un deficit de personal, Institutul Economic German spunând că țara ar putea înregistra un deficit de aproximativ 307.000 de asistenți medicali până în 2035, iar problema se înrăutățește constant de ani de zile, scrie Deutche Welle.

*Precizare. Aceste informații se referă la locul unde lucra în luna iunie, ea lucra cu normă întreagă în secția de terapie intensivă a unui spital. Ea are un nou loc de muncă ca asistentă medicală în care nu lucrează cu normă întreagă, așa că am decis să folosim informațiile din vară.

Citește și: Cum contribuie ceașca ta de cafea la schimbările climatice

Franța 

Lahoussine AmriI (30 de ani) a studiat medicina timp de 3 ani și lucrează tot de 3 ani în acest domeniu, actualul de muncă fiind la Spitalul Tenon din Paris. În cei trei ani de experiență a reușit să obțină un salariu net de 1963,44 de euro și a publicat și o carte despre viața sa de tânăr asistent medical.

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim a crescut în Franța la1.353 de euro net pe lună, scrie Rfi.ro.

Grațiela (27 de ani) a studiat medicina timp de patru ani și tot de atâția ani activează în domeniu fiind asistent medical stomatologic. Salariul Grațielei este de 640 euro net/1.100 euro brut, din care 300 de euro plătește pentru chirie.

Salariul minim a crescut la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023, cu 200 de lei deductibili, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate la începutul acestei luni.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o creştere de 17,6%, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creşterea pe net de 22,2%.

Tariful orar va fi de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, 137.589 de asistenţi medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi decât în 2015. Acestora li se adaugă alţi peste 16.784 asistenţi medicali cu studii superioare.

Potrivit Eurostat, în pofida creşterii numărului de angajaţi în ultimul deceniu, numărul de medici şi asistenţi medicali rămâne cu mult sub media UE.

În 2019, existau 3,2 medici practicanţi la 1.000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) şi 7,5 asistenţi medicali la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

Analiştii Frames spun că este posibil ca numărul asistenţilor medicali plecaţi la muncă în străinătate să atingă cifra de 100.000, România fiind probabil cel mai mare furnizor de asistenţi medicali de pe piaţa muncii europene, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenţi medicali de până acum.

Citește despre România și Belgia pe site-ul Economedia.ro.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Constituția centenară

La sfârșitul acestei săptămâni se împlinesc 100 de ani...

Aktual24: Cotele la pariuri privind viitorul președinte al României. Geoană stă cel mai bine, Simion apare pe locul 6, Firea e pe 10

O casă de pariuri oferă clienților posibilitatea de a-și încerca norocul și în privința alegerilor prezidențiale. Cei mai mulți cred că Mircea Geoană va fi viitorul președinte al României.

Centru de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase, înființat de UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca înființează „Centrul de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase”, în cadrul programului UBBMed.

Profesor de matematică, lăsat fără bani de un puşti, prin telefon

A încercat să-i învețe matematica pe unii deținuți, dar a căzut victimă unui hoț în vârstă de numai 15 ani. Este pățania unui botoșănean, cadru didactic la o unitate de învățământ special, care a rămas fără bani în cont, după ce și-a pierdut telefonul mobil.