VIDEO Ce șanse mai are România să intre în Schengen. Vlad Gheorghe: Țările care se opun, să plătească

Data:

spot_img

Parlamentul European urmează să voteze în iulie o nouă rezoluție privind intrarea României și Bulgariei în UE. Europarlamentarul USR/Renew Europe Vlad Gheorghe a explicat că miza este reprezentată de introducerea, în premieră, a unor sancțiuni pentru statele care se opun nejustificat. Deși nu va fi menționată explicit, este vizată Austria, a cărei opoziție nu se bazează pe date concrete.

Vlad Gheorghe consideră că România are șanse mari să adere la Schengen, chiar dacă politicienii din actuala coaliție de guvernare PSD-PNL nu mai sunt preocupați de acest obiectiv, deoarece avem sprijinul tuturor instituțiilor europene. De fapt, spune ironic europarlamentarul, tocmai faptul că politicienii români de la cele două partide nu se mai ocupă de temă îi dă speranțe că de data asta va fi mai bine.

YouTube video

„Fără îndoială, avem șanse și, ca de obicei, Uniunea Europeană ne ajută cel mai mult. Atenție, avizi politicienilor care spun că Uniunea Europeană ne face rău. Asta este o minciună. Încă o dovadă că vorbim de o minciună este faptul că, repet, Uniunea Europeană trage de noi să intrăm în Schengen.

Avem sprijin de aici, din Parlamentul European, un sprijin extrem de important. Avem sprijin și de la Comisia Europeană, un sprijin foarte, foarte puternic.

Pe când, din păcate, într-adevăr, la noi la București, ei se gândesc la ciolan, la cum își împart ministerele. N-au niciun fel de treabă cu subiectul Schengen. Asta arată foarte clar că șansele României nu țin de București și din păcate și din fericire, pentru că dacă țineau doar de București, evident că n-avem nicio șansă”, a explicat Vlad Gheorghe.

Citește și: Modificări importante ale Codului Rutier, impuse de Comisia Europeană. Care sunt

De ce rezoluția Parlamentului European va avea mai multă putere acum

Europarlamentarul a mai susținut că rezoluția ce urmează să fie votată la Strassbourg în sesiunea 10-13 iulie, și care ar putea duce la intrarea României în Schengen, are trei elemente de noutate pe care le-a explicat pentru PRESShub.

„Rezoluțiile trecute ale Parlamentului European au avut efect, în sensul că mai multe țări se gândeau să voteze împotriva noastră, dar n-au făcut-o. A rămas până la urmă doar Austria. Așa că, trebuie să întărim aceste rezoluții. Pe logica asta am mers și noi și am mers și eu când am propus această rezoluție și acum am făcut o propunere de text care are trei elemente majore importante.

În primul rând, este aspectul ce ține de răspundere, de responsabilizarea țărilor care se opun și asta înseamnă despăgubiri, evident. Asta înseamnă răspundere.

dacă faci ceva, plătești.

Vrem să introducem acest paragraf, dar bineînțeles, asta nu înseamnă că de mâine Austria o să fie bună de plata, dar deschidem o portiță și rugăm Comisia Europeană să analizeze pierderile de mediu și pierderile economice pe care țări precum România și Bulgaria le suferă din cauza unui veto al unei țări.

La fel de important, introducem noțiunea de discriminare în această rezoluție. Acesta este un aspect pe care foarte mulți dintre colegii mei europarlamentari nu vor să-l accepte, pentru că toată lumea se ascunde după cireș. Noi nu mai vrem să ne mai ascundem după cireși, pentru că după 12 ani de așteptări, nu mai are nimeni răbdare. Cel puțin, eu nu mai am răbdare de tot felul de chestii diplomatice”, a menționat Vlad Gheorghe.

Este normal ca România să nu sprijine Austria

Vlad Gheorghe consideră că este o reacție complet normală ca România să nu mai sprijine anumite acțiuni sau interese ale Austriei, pentru că așa merg lucrurile în politică. Acesta a mai spus că o acțiune de forță din partea României ar fi ca toți colegii de partid ai lui Karl Nehammer, cancelarul Austriei, să spună că își dau demisia.

„Ca România să nu mai sprijine anumite inițiative sau interese ale Austriei, nu mi se pare acțiune în forță, mi se pare o acțiune normală. Așa merg lucrurile în politică. Ne sprijinim reciproc, nu ne mituim reciproc, ne sprijinim reciproc pe interese comune legitime.

Dacă Austria nu ne sprijină un interes legitim, noi de ce am sprijini interesele lor? Asta nu mi se pare o acțiune de forță.

O acțiune de forță ar fi ca membri români din Partidul Popular European, colegi cu dl. Nehammer în acest partid, să spună că dacă mai votați a doua oară împotriva României. Asta, da, ar fi o acțiune în forță”, a menționat europarlamentarul USR/Renew Europe.

Cum poate România să ajute Bulgaria

Politicianul a mai explicat și cum crede el că România ar putea ajuta Bulgaria să-și rezolve problemele pentru care Olanda și-a folosit dreptul de veto ca aceștia să nu poată adera în Schengen. Vlad Gheorghe crede că una dintre soluții ar fi o serie de schimburi diplomatice și politice. Politicianul a mai atras atenția și asupra faptului că Bulgaria are un nou Guvern care are orientări pro-europene.

„Cred că România poate să-i ajute pe bulgari cu sprijin, cu schimburi diplomatice și politice, lucru pe care noi aici, în Parlamentul European, îl facem.

Trebuie să spun că la Sofia acum avem un Guvern proaspăt și este un Guvern pro-european, un Guvern extrem de agreat atât la Bruxelles, cât și aici la Strassburg.

Părerea mea este că au acest Guvern tocmai în ideea de a grăbi lucrurile pentru Schengen și unul dintre target-urile acestuia este să implementeze acea serie de reforme pe care toată lumea le cere de la bulgari pentru a se ridica veto-ul Olandei.

Veto-ul Olanda este destul de întemeiat, destul de fundamentat tehnic. Ei au spus foarte clar ce vor să se schimbe pentru ca ei să nu mai voteze împotriva Bulgariei. Deci, acolo măcar știm ce e de făcut. Cumva problema s-ar rezolva.

Problema rămâne în schimb cu Austria, care nu cere nimic clar, nu știe nimeni ce este de făcut ca Austria să-și ridice veto. Când ai o țară ca Olanda care spune vreau reformă în justiție, vreau reforma în poliție măcar știi ce ai de făcut. Conducătorii austrieci pur și simplu nu spun nimic logic. Vorbesc despre niște lanțuri de migranți care la noi nu există”.

Mi-am luat gândul de la susținerea Bucureștiului

Vlad Gheorghe a reafirmat faptul că el nu mai are nicio așteptare ca politicienii de la București să depună un efort pentru aderarea României la Schengen și a explicat și de ce.

„Eu mi-am luat gândul de la susținerea Bucureștiului. După ultimele experiențe, când absurdul a fost maxim, ministrul nostru de interne a ajuns să spună că austriecii au dreptate, cu ministrul austriac la București. Pentru mine a fost o rușine de neimaginat.

Eu din momentul ăla nu mai am niciun fel de așteptare de la de la București, nimic nu se schimbă la București.

Este clar că ei merg cu capul în zid. Vedeți că acum, în loc să se ocupe de viitoarea președinție spaniolă, să strângă relațiile cu Partidul Popular care este prevăzut să vină și să se schimbe Guvernul socialist cu cel popular și probabil că tot ei vor veni la Consiliu, ei nu fac nimic.

De la București nu se face nimic în sensul ăsta. Tot ce se întâmplă se întâmplă aici. Deci, repet, eu nu am niciun fel de așteptări de la București, noi lucrăm, ne facem treaba cât de tare putem aici și eu cred că ne facem treaba destul de bine.

Cred în șansele noastre, se aliniază unele lucruri. Pe lângă presiunea față de Austria, este foarte important ca bulgarii să scape de acest veto al Olandei. În momentul în care rămâne Austria singură și dacă mai trecem și noi aceste prevederi în rezoluție care vorbesc despre despăgubiri, despre discriminare într-un document juridic oficial al Uniunii Europene lucrurile vor arăta diferit.

Deci, cred că asta este secvența de evenimente de la Sofia. Trebuie să rezolve problemele prin ordonanțe de urgență, problemele invocate de olandezi de la Haga. Noi, aici în Parlamentul European, trebuie să mergem pe zona asta de răspundere, de despăgubiri și de discriminare în cazul unui vot negativ”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articole susținut de:

Mai multe detalii pe:

vladgheorghe.ro

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Psihologul Mircea Miclea: Nemulțumirea socială, nu TikTok, a decis rezultatul alegerilor

Într-un podcast realizat de publicația locală Cluj24, profesorul universitar...