miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniCe se întâmplă cu banii din PNRR: prefinanțarea de 1,9 miliarde euro...

Ce se întâmplă cu banii din PNRR: prefinanțarea de 1,9 miliarde euro va intra în țară imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie, susține ministrul Ghinea / PSD reclama ”subminarea economiei”

Prefinanțarea de 1,9 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va intra în România imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie, a declarat joi pentru G4Media.ro ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene Cristian Ghinea. Potrivit lui, plățile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire.

Precizarea a venit după ce PSD a acuzat guvernul de ”sumbinarea economiei naționale”, susținând că România nu va primi în acest an nici un euro pentru PNRR. Marți, vicepremierul Dan Barna spusese că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară.

Marți, vicepremierul Dan Barna spunea că PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie, iar la începutul anului viitor vor veni primii bani în ţară, pentru proiectele aflate în desfășurare. „În septembrie vom avea aprobat programul şi cred că de la începutul anului vor veni primele zeci de milioane în ţară pe proiectele aflate în desfăşurare”, a afirmat Barna la TVR 1.

Drept urmare, Partidul Social Democrat a acuzat Guvernul că este vinovat de subminarea economiei naţionale pentru că „România nu va primi, în acest an, niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”.

România a transmis oficial PNRR la Bruxelles la data de 31 mai, cu o amânare de o lună, termenul inițial anunțat de autorități pentru depunere fiind aprilie. Atunci, Cristian Ghinea spunea că PNRR-ul României va fi aprobat într-un termen de două luni.

Ulterior, Ministerul Investițiilor a cerut amânarea termenului de aprobare, din cauza necesității unor clarificări pe proiecte. În acest context, Cristian Ghinea spunea că România va avea un răspuns final pe PNRR în septembrie și în noiembrie va intra o finanțare de 1,3 miliarde de euro.

În contextul în care opoziția a criticat calitatea PNRR-ului depus de România, premierul Florin Cîțu declara în iunie că țara nu are nicio problemă cu calitatea PNRR, afirmând că amânarea se produce dintr-un motiv banal: „Comisia Europeană intră în vacanță, mai sunt țări în situația României”.

Comisia Europeană a plătit deja pre-finanțări în valoare de 800 de milioane de euro din mecanismul de redresare, către 16 state membre (Franța, Grecia, Cehia, Germania, Polonia, Lituania, Olanda, Slovacia, Estonia Austria, Danemarca, Finlanda, Bulgaria, Suedia, Portugalia și Croația.

Valoarea totală a proiectelor din PNRR este de 29,2 miliarde de euro, iar proiectele sunt văzute ca o oportunitate pentru ieșirea României din criza economică provocată de pandemia de coronavirus.


Sursa foto: pexels.com


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

SursăG4 Media
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE