Pe Lună nu este aer, cerul nu este albastru, iar noaptea pot fi mult sub -100 C. Dar sunt planuri nu doar ca oamenii să revină acolo pentru câteva zile. Oamenii de peste 15-20 de ani ar putea construi o bază pe Lună și peste alți 10-15 ani ar putea fi create chiar și fabrici pe „astrul nopții”. În articol puteți citi cum ar fi viața pe Lună și ce obstacole sunt în calea unui viitor în care Luna ar putea „prinde” viață.
Luna nu este chiar mică, ci are 30% din diametrul Terrei, iar suprafața ei este cam cât cea a Africii. Temperatura medie pe Lună este -20 C, dar între noapte și zi pot fi diferențe și de 100 de grade. În cele mai reci cratere temperaturile ating -240 C.
Astronauții vor aseleniza peste 3-4 ani în zona polului sud, iar NASA a ales deja 13 regiuni „candidate” pentru când oamenii vor păși din nou pe Lună. La poli este multă gheață, dar sunt și acolo și zone unde se poate profita de energia solară.
Primul pas în apropierea de Lună va fi stația spațială Gateway, a cărei asamblare ar trebui să înceapă în 2024. Va orbita cel mai aproape la câteva mii de km de suprafața Lunii și va tot fi mărită către anul 2030, cu elemente aduse de pe Terra.
Mai multe studii recente arată că există pe Lună mult mai multă apă decât se credea și se găsește sub formă de gheață într-o multitudine de mini-cratere, chiar și în zonele însorite, ceea ce înseamnă că apa ar putea fi folosită în viitoarele misiuni spațiale, dar și pentru traiul de zi cu zi al astronauților.
Luna este singurul corp ceresc pe care oamenii au ajuns și este de peste 100 de ori mai aproape de Terra decât planeta Marte. Până la Lună oamenii pot face trei zile, până pe Marte, cam nouă luni. Așadar, dacă pe Marte nu va fi prea curând activitate umană, pe Lună am putea avea așa ceva în 15-20 de ani.
Pentru construirea unor baze în subsolul selenar, inevitabil vom avea nevoie de capacitatea de a fabrica și repara componente de mașini. Deși echipamentele de dimensiuni mari, cum ar fi buldozerele și macaralele vor trebui trimise de pe Pământ, imprimantele 3D vor putea fabrica la fața locului componentele mici din material plastic. Acestea sunt însă planuri pe termen foarte lung, de ordinul zecilor de ani.
Citește și: Noile legi ale justiției scot sistemul judiciar în afara UE. Raport EFOR
Stația Gateway și apropierea de Lună
„Suntem în anul 2017 și încă nu avem o bază pe Lună. Ce naiba se întâmplă? Întreba retoric, Elon Musk, la o conferință, acum cinci ani. Tot în 2017, Jeff Bezos vorbea despre un plan pentru organizarea unui sistem de livrare pentru Lună.
Suntem în 2022 și nu avem o bază lunară, iar Elon Musk nu are intenția de a construi una. Însă o stație spațială lunară va exista, iar primele elemente ar trebui să ajungă în spațiu în 2024.
În 2018, ca parte a programului Artemis de revenire pe Lună, NASA propunea construirea unei mici stații spațiale orbitale lunare, The Lunar Orbital Platform Gateway, pe scurt Gateway. Va avea un spațiu locuibil foarte mic comparativ cu SSI, 55 mc, față de 388 mc și, dacă Stația Spațială orbitează la 400 km de Terra, stația lunară Gateway va fi foarte departe de Lună, la zeci de mii de km. (HOTNEWS.RO)
Urmăriți PressHUB și pe Google News!