Ce știm despre varianta „invizibilă” de coronavirus, „verișoara” contagioasei Omicron și de ce am putea avea un val cu două „cocoașe”

Data:

Varianta Omicron, foarte transmisibilă a virusului SARS-CoV-2 – a cărui formă cea mai frecventă este cunoscută sub numele de BA.1 – provoacă în prezent aproape toate infecțiile cu coronavirus la nivel mondial, deși în unele țări au trecut de vârful valului epidemic, notează Reuters.

Oamenii de știință urmăresc, însă, acum creșterea numărului de cazuri provocate de un „văr” apropiat, cunoscut sub numele de BA.2, care începe să surclaseze BA.1 în unele părți din Europa și Asia.

Iată ce știm până în prezent despre noua subvariantă:

Subvarianta invizibilă

La nivel mondial, BA.1 reprezenta 98,8% dintre cazurile secvențiate înregistrate în baza de date publică de urmărire a virusurilor GISAID până la data de 25 ianuarie.

Dar mai multe țări raportează creșteri recente ale subvariantei cunoscute sub numele de BA.2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În plus față de BA.1 și BA.2, OMS a precizat că mai există alte două subvariante sub umbrela Omicron: BA.1.1.1.529 și BA.3.

Toate sunt strâns legate genetic, dar fiecare prezintă mutații care ar putea modifica modul în care se comportă.

Trevor Bedford, un virusolog computațional de la Fred Hutchinson Cancer Center care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, a scris vineri pe Twitter că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazurile din Danemarca, 9% din Marea Britanie și 8% din Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din cadrul proiectului Our World in Data de la Universitatea din Oxford.

BA.2, monitorizat ca tulpinile Alfa, Beta sau Delta

Versiunea BA.1 a Omicron a fost oarecum mai ușor de urmărit decât variantele anterioare. Acest lucru se datorează faptului că din BA.1 lipsește una dintre cele trei gene-țintă utilizate într-un test PCR obișnuit.

Cazurile care prezentau acest tipar au fost presupuse în mod implicit ca fiind cauzate de BA.1.

BA.2, cunoscută uneori ca o subvariantă „stealth”, nu are aceeași genă-țintă lipsă.

Articolul complet poate fi citit pe HOTNEWS.RO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Profesori din zonele ucrainene ocupate de Rusia, torturați pentru că au refuzat să predea limba rusă

Profesorii din zonele eliberate de ucraineni de sub controlul...

Patriarhul Kirill al Rusiei a fost țintuit la pat de COVID

Patriarhul Kirill al Moscovei a fost testat pozitiv pentru...

PSD l-a exclus pe deputatul Bălășoiu, fotografiat în ipostaze intime cu un băiat

PSD a anunțat excluderea din partid a deputatului Aurel...