CEDO a stabilit că judecătorii care discută pe grupurile de Facebook nu fac politică

Data:

spot_img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că, în cazul magistraților, „calificarea drept «speculații politice» a punctelor de vedere exprimate nu poate fi suficientă în sine pentru a restrânge libertatea unui judecător de a schimba informații cu colegii săi magistrați pe un grup Facebook închis și secret, rezervat profesioniștilor dreptului”.

Decizia, luată în în cauza Kozan împotriva Turciei, privind încălcarea articolului 10 din Convenție, privește o sancțiune disciplinară (avertisment) aplicată judecătorului Kozan, magistrat de profesie, pentru că a postat în mai 2015, într-un grup închis și secret de Facebook, un articol de presă care critică anumite decizii ale Înaltului Consiliu al Judecătorilor și Procurorilor din Turcia și care pun la îndoială independența acestei instituții față de puterea politică. Reclamantul a invocat libertatea sa de comunicare și de a primi informații. Decizia poate fi consultată, aici.

Citește și: Decizie CJUE: Un judecător național nu poate răspunde disciplinar pentru că a aplicat dreptul UE

Cazul România

În România, o speță similară este în atenția Inspecției Judiciare. IJ, condusă de judecătorul Lucian Netejoru a cerut Secţiei pentru judecători a CSM (dominată de gruparea fostei şefe a CSM, judecătoarea Lia Savonea) sancţionarea disciplinară a cinci judecători pentru delict de opinie, după ce discuţiile libere ale acestora pe un forum intern au fost făcute publice.

Judecătorii daţi pe mâna CSM sunt Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu.

Dragoș Călin și Alina Gioroceanu au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind legalitatea înființării Secției Speciale, a desemnării prin OUG a judecătorului Lucian Netejoru la conducerea interimară a Inspecției Judiciare și privind obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV).

IJ s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related