CEDO: Rusia, vinovată de asasinarea prin otrăvire cu poloniu a lui Alexander Litvinenko

Data:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB, Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit la Londra cu poloniu-210,

Criticul de la Kremlin, Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul luxos Millennium din Londra, într-un atac pe care Marea Britanie l-a atribuit Moscovei, relateazăReuters și BBC.

În hotărârea sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a concluzionat că Rusia este responsabilă pentru ucidere.

„A constatat că asasinarea domnului Litvinenko era imputabilă Rusiei”, se menționează în hotărârea CEDO.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în moartea lui Litvinenko, ceea ce a dus la relațiile anglo-ruse la un nivel minim după Războiul Rece.

O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat o operațiune a serviciilor de informații ruse pentru uciderea lui Litvinenko.

De asemenea, a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică. Ambii bărbați au negat întotdeauna implicarea.

„Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de dl Lugovoy și dl Kovtun”, se mai arată în decizia CEDO.

„Operațiunea planificată și complexă care implică achiziționarea unei otrăvi mortale rare, aranjamentele de călătorie pentru cei doi asasini și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că dl Litvinenko a fost ținta operațiunii”, transmite CEDO.

De asemenea, a ajuns la concluzia că statul rus ar fi de vină și că dacă oamenii ar fi efectuat o „operațiune necinstită”, Moscova ar avea informațiile care să dovedească această teorie.

„Cu toate acestea, guvernul nu a făcut nicio încercare serioasă de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice”, mai precizează CEDO, după cum scrie REVISTA 22

spot_imgspot_img
Revista 22
Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“