vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăProiecte editorialeFacts not FakeCele mai ”groase” dezinformări despre UE din 2021, în România

Cele mai ”groase” dezinformări despre UE din 2021, în România

Nu e deloc greu să fabrici dezinformări legate de Uniunea Europeană . Mecanismele ei sunt adesea complicate. Puțini sunt familiarizați cu termeni precum ”raport”, ”rezoluție” sau ”directivă”. Și mai puțini fac efortul de a verifica afirmațiile, înainte de a le distribui pe rețelele sociale. Unii nici măcar nu citesc conținutul, doar îl distribuie, alături de un comentariu indignat. Terenul de manifestare este, așadar, vast și mulți și-au încercat norocul. Iată doar câteva nestemate dintr-o bogată producție de falsuri.

  1.   În UE, bărbații vor putea naște

Pare o absurditate. Dar așa ne asigurau acum câteva luni, chiar unii membri români ai Parlamentului European, odată cu votarea Raportului privind sănătatea sexuală și reproductivă în UE.

Sau, așa cum mai este cunoscut, Raportul Matic, după numele eurodeputatului croat Predrag Matic, care l-a inițiat. Un raport care, de altfel, nu are caracter de lege și nu este obligatoriu.

În realitate, raportul critică legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul și cere statelor acces nediscriminatoriu la asistență medicală, mijloace contraceptive sau proceduri de fertilizare.

Cât despre așa-zisa permisiune acordată bărbaților de a naște, documentul se referă, în realitate, la o categorie foarte restrânsă a bărbaților transgen și a persoanelor non-binare. Aceste persoane – și doar acestea – pot să rămână însărcinate și, dacă asta se întâmplă, ar trebui să aibă acces la asistență medicală.

Apoi, nu există nicăieri, în nicio legislație europeană, desființarea termenilor de ”mamă” și ”tată”, așa cum au susținut atunci chiar unii europarlamentari români, de bună seamă, familiarizați cu realitatea dar dornici de publicitate ieftină.  

Dacă alarma lansată acum câteva luni ar fi fost reală, atunci astăzi ar fi trebuit să avem de-a lungul și de-a latul Europei primii bărbați gravizi. Și nu, nu-i avem.

  1.   UE favorizează hypermarketurile în detrimentul producătorilor interni

La sfârșitul lunii iulie, Comisia a anunțat deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României pentru că nu a transpus în legislația națională reglementările europene ce interzic practici comerciale neloiale în sectorul agroalimentar.

Este vorba despre o directivă din aprilie 2019, pentru protejarea agricultorilor şi a IMM-urilor din sectorul agroalimentar în faţa practicilor supermarketurilor – de la întârziere a unor plăţi, la anularea de ultim moment a unor comenzi în cazul produselor perisabile sau modificarea unilaterală ori retroactivă a contractelor.

România ar fi trebuit să creeze o autoritate națională pentru a trata astfel de plângeri. Nu a făcut-o.

Cu alte cuvinte, lipsa de protecție a producătorilor în fața unor practici comerciale abuzive ține de legislația internă. Cea care insistă pentru protejarea producătorilor este chiar Uniunea Europeană – și ne-a și dat în judecată pentru asta.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul RADIO FRANCE INTERNATIONAL.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE