Cercetătoare româncă, selectată de NASA pentru un experiment privind viața pe Marte

Data:

NASA a selectat șase oameni de știință pentru a participa la prima misiune a agenției spațiale americane prin care este simulată viața pe Marte. Printre aceștia se numără și românca Anca Șelariu, microbiolog.

CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este o misiune terestră, care va începe în luna iunie la Centrul Spațial Johnson al agenției din Houston, a anunțat NASA.

Misiunea este prima din cele trei care vor simula, timp de câte un an, viața pe suprafața planetei Marte, în timpul cărora membrii echipajului vor trăi și vor lucra într-un habitat de 1.700 de metri pătrați.

Cercetătorii vor simula provocările unei misiuni umane pe Marte, inclusiv limitările de resurse, defecțiunile echipamentelor, întârzierile de comunicare și alți factori de stres din mediul înconjurător.

„Simularea ne va permite să colectăm date privind performanța cognitivă și fizică, pentru a ne oferi mai multe informații despre impactul potențial al misiunilor de lungă durată pe Marte asupra sănătății și performanței echipajului. În cele din urmă, aceste informații vor ajuta NASA să ia decizii în cunoștință de cauză pentru a proiecta și planifica o misiune umană de succes pe Marte”, a declarat Grace Douglas, cercetător principal al CHAPEA.

Habitat care simulează atmosfera de pe Marte. Foto: Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA)/ BILL STAFFORD
Habitat care simulează atmosfera de pe Marte. Foto: Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA)/ BILL STAFFORD

Citește și: Reacții în Germania la povestea deținutului care a lăsat un bilet la Cazino Constanța

Anca Șelariu este specializat în descoperirea și fabricarea de vaccinuri

NASA pregătește o prezență pe termen lung pe Lună pentru știință și explorare, prin intermediul programului Artemis. Cunoștințele dobândite pe și în jurul Lunii vor ajuta la trimiterea primilor astronauți pe Marte în viitor.

Anca Șelariu, cercetătoare româncă, selectată de NASA pentru un experiment privind viața pe Marte
Anca Șelariu, cercetătoare româncă, selectată de NASA pentru un experiment privind viața pe Marte

Participanții au fost selectați prin intermediul apelului de candidaturi lansat de NASA în 2021. Printre cei șase membri ai echipajului (patru principali și doi de rezervă) se numără și Anca Șelariu.

Aceasta este microbiolog în cadrul marinei militare americane.

„Experiența sa vizează descoperirea și fabricarea de vaccinuri, transmiterea prionilor, dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

Șelariu a obținut o diplomă de licență în filologie la Universitatea Transilvania, România, o diplomă de licență în biochimie la Universitatea Montclair, New Jersey, și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare la Universitatea Rutgers, New Jersey.

De asemenea, a absolvit o bursă postdoctorală la Prion Research Center, Colorado State University din Fort Collins”, scrie NASA pe site-ul său.

Anca Șelariu va face parte din echipaj ca membru de rezervă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto sus: Anca Șelariu, NASA

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
  1. Cercetătoare româncă, selectată de NASA pentru un experiment privind viața pe Marte – TeleM Iași

    […] CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) este o misiune terestră, care va începe în luna iunie la Centrul Spațial Johnson al agenției din Houston, a anunțat NASA, citat de PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași | Ziarul de Iași

În sfârșit, încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Iași,...

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au devenit liberali peste noapte | DE BRĂILA

Motiv de laudă pentru PNL Brăila: 111 PSD-iști au...

Documentul secret al Kremlinului: prima dovadă a războiului hibrid planificat de Moscova?

Documentul secret al Kremlinului, dezvăluit de cotidianul american The...