Ceremoniile realității: Elena Udrea și alți 4.450 de infractori fugari

Data:

În iunie 2018, fosta ministră a Turismului Elena Udrea a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 6 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute“.

Pronunțarea sentinței a găsit-o pe Elena Udrea în Costa Rica, unde a cerut azil politic. A fost reținută de Interpol și încarcerată, însă în decembrie același an a fost eliberată ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care a hotărât că completurile de cinci judecători de la instanţa supremă sunt ilegale.

Mulți infractori au scăpat de închisoare în urma acestei decizii cu ramificații politice a judecătorilor CCR. În 2019, Elena Udrea s-a întors în țară liberă ca pasărea cerului.

În 7 aprilie 2022, instanța supremă a condamnat-o definitiv pe Udrea la 6 ani de închisoare cu executare. Dar înainte de pronunțarea sentinței, fosta ministră a Turismului a fugit din țară, fiind reținută de poliție în Bulgaria.

E de notat faptul că DNA ceruse încă de anul trecut plasarea acesteia sub control judiciar cu interdicția de a părăsi țara, motivând că inculpata a mai fugit din țară și în 2018, înainte condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute“. 

Însă atât Curtea de Apel București cât și Înalta Curte de Casație și Justiție au respins instituirea acestei măsuri. „Nu aș pleca din țară să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român înapoi în condiții de forță“, a declarat la vremea respectivă fosta apropiată a lui Băsescu.

Arestarea sa în Bulgaria întărește faptul știut că ruta preferată a fugarilor este Bulgaria – Grecia pentru ca de aici infractorii condamnați să se îndrepte către paradisuri ale penalilor, anume către țări cu care România nu are tratate de extrădare.

Miercuri, 25 mai, Elena Udrea a postat pe Facebook o scrisoare patetică în care îi cere ministrului Justiției Cătălin Predoiu să reacționeze instituțional față de „haosul general de la ÎCCJ“, adăugând în final că îi scrie ca „cineva care a pus câteva cărămizi importante la temelia carierei dumneavoastră“.

Că partea finală a scrisorii e perfect adevărată, nu e nici o îndoială. Se așteaptă de mult ca Elena Udrea să scoată așii din mânecă la adresa mai multor foști colegi și colaboratori. Însă e puțin probabil ca fostul demnitar cu intrare liberă la Cotroceni să o facă.  

Sorin Oprescu: de la medicul lui Coposu la infractorul șpăgar

Un alt fugar notoriu este fostul primar general al capitalei, medicul Sorin Oprescu, condamnat în urmă cu două săptămâni de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Portofoliul penal al fostului edil al capitalei conține patru acuzații de corupție: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. C

onform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada în care a fost primarul capitalei acesta a constituit un grup infracțional organizat prin care încasa comisioane de 10% din contractele atribuite de instituțiile din subordinea primăriei. Pe lângă pedeapsa cu închisoare, judecătorii au dispus confiscarea unor sume de bani găsite la una din locuințele acestuia și a unei vile din cartierul Primăverii.

La fel ca în numeroase alte cazuri, Sorin Oprescu a fugit din țară înaintea pronunțării sentinței. Dat în urmărire generală, a fost prins într-o zonă de lux din Atena și încarcerat. Magistrații Curții de Apel din Atena au respins în urmă cu câteva zile cererea lui Oprescu de a fi cercetat în stare de libertate.

Continuarea în DEUTSCHE WELLE ROMANIA

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related