Articolul acesta trebuia să fie despre cariera Ramonei Elena Sorescu, membră a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Investigația Recorder în finanțarea presei de către partidele politice ne-a convins însă că trebuie să vorbim și despre măreața realizare a coaliției PSDNL și cum CNA este, de fapt, o parte a problemei.
Sorin Cîmpeanu ori și-a însușit munca altora, ori este atacat datorită legilor educației. Nicolae Ciucă e ori premier-plagiator și se folosește de procuratură pentru a bloca analiza CNADTCU, ori e băiat deștept. Poți alege în care lume vrei să crezi, cu ajutorul telecomenzii TV. Chiar dacă în viața de zi cu zi inflația și războiul de peste graniță ne aduc mari greutăți, o parte a presei insistă să transmită știri-bombă și interviuri-eveniment din Universul PSDNL, unde partidele de la putere se întrec în măsuri pentru popor.
Am ajuns aici după ani în care partidele au pompat bani de la buget în contracte dubioase cu presa. Investigația Recorder din septembrie 2022 a arătat cum se clădește o fereastră către o realitate paralelă: bani publici, o lipsă totală de scrupule și, spunem noi, oameni ai partidelor bine înfipți în posturi-cheie.
Citește și: Partidul, banii noștri, propaganda lor
Bani pentru „targetare” și „obiectivitate”
În materialul Recorder, Marcel Ciolacu susține că PSD nu a influențat politica editorială a vreunei publicații sau televiziuni, ci doar a plătit cel puțin 6 milioane de euro pe an pentru „targetare”.
Ludovic Orban recunoaște că PNL a plătit la rândul său pentru „obiectivitate”. Nu e clar ce înseamnă asta, dar rezultatul e că la televiziunile unde se fac aceste plăți, multe emisiuni nu pot fi urmărite fără o doză serioasă de lămâie.
Iar adversarii și criticii puterii sunt ba ignorați, ba atacați, pentru că așa arată varianta gratis a pachetului „targetare și obiectivitate”.
A lucrat la televiziunea trezorierului condamnat al PSD
Teoretic, CNA ar trebui să ia atitudine și să sancționeze derapajele televiziunilor. Doar că mulți membri CNA au legături transparente cu mediul politic.
Spre deosebire de alți colegi, Ramona Sorescu are în spate o carieră de 15 ani în presă, în general ca producător la diferite televiziuni. Face excepţie chiar ultimul job din presă, o perioadă de 19 luni între 2016 și 2018, când a fost director executiv la Absolut TV.
Foarte interesant e că acest post local din Piteşti era patronat de soția lui Mircea Drăghici, fost deputat și trezorier PSD. Mai nou, Drăghici e condamnat la 6 ani de închisoare pentru că a cheltuit peste jumătate de million de lei din conturile PSD în interes propriu. Aproape jumătate din sumă era din subvenţia primită de PSD din bani publici.
După ce a lucrat pentru televiziunea unui membru important al PSD, timp de două luni, în 2018, Ramona Sorescu a lucrat direct pentru partid, ca asistent pentru relații publice și comunicare. Din postul de angajat PSD, a fost propusă și trimisă la CNA în noiembrie 2018.
Bogdan Sorescu, soțul, a continuat să lucreze direct pentru PSD ca specialist în relații publice între 2019 și 2020.
Noi credem că e un conflict evident de interese ca oamenii partidelor politice să decidă dacă sancționează derapajele acelorași partide sau ale televiziunilor plătite de ele. Nu e de mirare că CNA nu reușește să ia nicio măsură pentru a sancționa targetarea selectivă și obiectivitatea relativă plătite din bani publici.
Bineînțeles, e posibil să ne înșelăm. Membrii CNA pot spune că sunt apolitici. E posibil ca cele 4 mandate de deputat ale domnului Ionel Palăr sau cele 2 ale doamnei Cristina Pocora să nu le fi insuflat niciun fel de afinitate pentru interesele PNL.
E posibil și ca doamna Ramona Sorescu să judece foarte rece abaterile pro-PSD din presă, după ce a lucrat pentru PSD. Da, e o glumă destul de proastă, dar nu noi am început.
Foto: Una dintre puținele fotografii cu Ramona Sorescu (cea cu ochelari, în centrul imaginii) care se găsește pe internet. Aici, în echipa Absolut TV – Pitești
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
[…] Am ajuns aici după ani în care partidele au pompat bani de la buget în contracte dubioase cu presa. Investigația Recorder din septembrie 2022 a arătat cum se clădește o fereastră către o realitate paralelă: bani publici, o lipsă totală de scrupule și, spunem noi, oameni ai partidelor bine înfipți în posturi-cheie, scrie PressHub. […]
[…] Am ajuns aici după ani în care partidele au pompat bani de la buget în contracte dubioase cu presa. Investigația Recorder din septembrie 2022 a arătat cum se clădește o fereastră către o realitate paralelă: bani publici, o lipsă totală de scrupule și, spunem noi, oameni ai partidelor bine înfipți în posturi-cheie, scrie PressHub. […]
[…] Am ajuns aici după ani în care partidele au pompat bani de la buget în contracte dubioase cu presa. Investigația Recorder din septembrie 2022 a arătat cum se clădește o fereastră către o realitate paralelă: bani publici, o lipsă totală de scrupule și, spunem noi, oameni ai partidelor bine înfipți în posturi-cheie, potrivit PressHub […]