Cine și de ce refuză construcția spitalelor regionale

Data:

Din ce în ce mai multe aspecte legate de PNRR arată că guvernul nu va fi în stare să ia fonduri europene pentru spitale noi

Pe măsură ce scandalul după declarațiile ministrului Muncii, botoșăneanul Marius Budăi, cu procentul prea mic din PNRR pentru creșterea pensiilor se stinge, se naște altul legat de spitalele regionale prevăzute în PNRR.

Scandalul a început când Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Alexandru Rafila, ministrul sănătății din partea PSD în guvernul Ciucă, au apărut pe rând la televizor sesizând că în PNRR este prevăzută suma de 25 de milioane euro consultanță pentru construirea unui spital de cinci milioane euro.

Ministrul Rafila a mai anunțat că nu este de acord cu apariția unei agenții specializate pentru construirea de spitale, prevăzută tot în PNRR, numită Agenția pentru Investiții în Domeniul Sanitar (ANDIS).

Cei doi lideri ai PSD au declarat că banii de consultanță au fost trecuți special în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a fi luați de consultanți numiți de USR. Nu e clar cum, asta nu au explicat. Rafila a menţionat că i se pare „ciudat ca cei 70-80 de angajaţi ai agenţiei să fie consiliaţi de foarte mulţi experţi internaţionali de la diverse instituţii”.

În replică, Cristian Ghinea, fostul ministru al Dezvoltării care a negociat PNRR la Bruxelles, atenționează că ministrul Rafila a pierdut pe drum niște date. Cele 25 de milioane de euro pentru consultanță sunt de fapt 30 – cinci milioane pentru salarii și dotări și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică în construcția de spitale.

Dar valoarea totală a investițiilor este de 1,7 miliarde euro, pentru construirea a 25 de spitale, deci consultanța înseamnă 1,7% din suma totală, lucru nemenționat nici de Rafila, nici de șeful PSD Marcel Ciolacu, titrează MONITORUL DE BOTOȘANI.

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a devenit un han sediul central al Băncii Naționale a României

Cum a devenit un han sediul central al Băncii...

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

3 moduri în care porți purta rochiile din voal

Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu? | DW

Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și...

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online