Ciolacu, reacție după ancheta privind ororile din azilele de bătrâni. Premierul a cerut demiterea mai multor șefi de instituții

Data:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, înaintea ședinței de Guvern, că a cerut demiterea mai multor șefi de instituții și persoane responsabile în cazul azilelor de batrâni din Ilfov care fac obiectul unei anchete de amploare a DIICOT.

Ciolacu a anunțat că a solicitat demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și a conducerii județene Ilfov a acestui organism. Premierul a mai cerut demiteri la DGASPC Ilfov și Sectorul 3, precum și la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

De asemenea, Ciolacu i-a solicitat ministrului Justiției, Alina Gorghiu, ”să aibă discuție foarte clară cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate”.

”Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiției, ministrul Sănătății și ministrul Dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”, a precizat premierul.

Citește și: ORORILE DE LA CĂMINELE DE BĂTRÂNI | Firea spune că sunt înscenări menite să o oprească din cursa pentru Primăria Capitalei

Principalele declarații făcute de premier despre acest caz

”Am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei așa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați au fost torturați. Eu, personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit cât mai repede ministrului Muncii ca astăzi conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială  să fie destituită si conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre. A autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 și unul autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023.

Domnul ministru o să meargă la briefing să vă arate că sunt hoteluri de cinci stele și realitatea descoperită de jurnaliști acolo. Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nici o legătură cu realitatea.

Toate informațiile pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei și să detaliați tot parcursul de autorizare ca românii să știe exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de premier, un apel la conducerea CJ Ilfov și la conducerea Primăriei Sector 3 să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale pentru că aveau atribuții directe în ce privește funcționarea și calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilități.

De asemenea, doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, această instituție având un corp de control și în atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste cntre de îngrijire.

Constatăm că sunt trei instituții, una locală și două centrale, care aveau atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns.

Rog ministrul Justiției deoarece nu este în atribuțiile mele să aibă discuție foarte clară cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate.

Rog ministrul de Interne să solicite Poliției Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri, lucrurile fiind cunoscute de mai multe vreme. Neluându-se măsuri, s-a ajuns la o autorizare definitivă a acestor centre.

Citește și: Critică dură a purtătorului de cuvânt al BOR cu bătaie spre Firea, în scandalul căminelor de bătrâni

Vreau ca și prioritate la toate autorităților cu atribuții de control o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare, în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate publică, ANSVSA, ANPC.

Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiției, ministrul Sănătății și ministrul Dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control.

Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului.”

DIICOT a anunţat miercuri dimineaţă că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile.

Cei patru inculpați arestați preventiv pentru 30 de zile sunt Ștefan Godei, administratorul unuia dintre căminele de bătrâni, fratele acestuia, Dan Godei, coordonator de centru, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, care a administrat afacerea căminelor de bătrâni, potrivit Libertatea.

Citește și: Florentin Pandele îl amenință pe purtătorul de cuvânt al BOR: „Ei nu știu cu cine se pun”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Guvernul României)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști...

Accident grav în Tulcea, între un microbuz şi o maşină de teren. Șapte persoane rănite

Accident grav în Tulcea. Şapte persoane au fost rănite...

Premiul Carol cel Mare, acordat rabinului Pinchas Goldschmidt

Premiul Carol cel Mare, acordat de oraşul Aachen, este...

Florin Piersic a fost operat. Starea actorului este stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul de...