Premierul Florin Cîţu a declarat luni că rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021, iar economia României are, datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, „cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani”.
„Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunţat că rata şomajului în luna mai a ajuns la 5,5% şi la cel mai mic număr de persoane în şomaj din martie 2020. O economie în care cresc investiţiile şi salariile este o economie în care creşte numărul locurilor de muncă (în mediul privat)”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, economia României are, datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, cea mai rapidă revenire după criza economică.
FMI arăta în raportul publicat în mai o redresare economică puternică în România, cu o creștere a PIB de 7%. Totuși, dacă pandemia se agravează, creșterea economică riscă să fie sub cifra prognozată, spun experții FMI, în concluziile publicate în urma misiunii de evaluare a economiei româneşti.
Experţii Fondului au arătat că economia românească a făcut faţă relativ bine crizei COVID-19, iar contracţia PIB din 2020 indusă de pandemie a fost considerabil mai redusă decât media UE.
„Aceasta a reflectat în parte o incidenţă iniţială mai limitată a focarelor virusului şi valuri ulterioare de infectare de durată scurtă, ce nu au necesitat o a doua închidere la nivel naţional a economiei. Măsurile eficiente din domeniul sanitar şi o demarare timpurie a campaniei de vaccinare au contribuit şi ele la această situaţie. Important, populaţia şi mediul de afaceri au beneficiat de o relaxare coordonată a politicii fiscale şi monetare, fapt ce a contribuit la limitarea recesiunii economice şi a creşterii şomajului. Aceasta a fost o schimbare binevenită faţă de măsurile de înăsprire a politicilor pe care România le-a aplicat în crizele economice anterioare”, arată FMI.
Potrivit experților fondului, finanţarea externă a fost favorabilă, susţinută de o relaxare monetară la nivel global şi de măsurile de sprijin de la nivelul UE.