duminică, 22 mai 2022
AcasăLa ziEconomieCîțu: ”Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021”

Cîțu: ”Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021”

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021, iar economia României are, datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, „cea mai rapidă revenire după o criză economică din ultima sută de ani”.

„Rata şomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunţat că rata şomajului în luna mai a ajuns la 5,5% şi la cel mai mic număr de persoane în şomaj din martie 2020. O economie în care cresc investiţiile şi salariile este o economie în care creşte numărul locurilor de muncă (în mediul privat)”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, economia României are, datorită activităţii bune a Guvernului pe care îl conduce, cea mai rapidă revenire după criza economică.

FMI arăta în raportul publicat în mai o redresare economică puternică în România, cu o creștere a PIB de 7%. Totuși, dacă pandemia se agravează, creșterea economică riscă să fie sub cifra prognozată, spun experții FMI, în concluziile publicate în urma misiunii de evaluare a economiei româneşti. 

Experţii Fondului au arătat că economia românească a făcut faţă relativ bine crizei COVID-19, iar contracţia PIB din 2020 indusă de pandemie a fost considerabil mai redusă decât media UE.

„Aceasta a reflectat în parte o incidenţă iniţială mai limitată a focarelor virusului şi valuri ulterioare de infectare de durată scurtă, ce nu au necesitat o a doua închidere la nivel naţional a economiei. Măsurile eficiente din domeniul sanitar şi o demarare timpurie a campaniei de vaccinare au contribuit şi ele la această situaţie. Important, populaţia şi mediul de afaceri au beneficiat de o relaxare coordonată a politicii fiscale şi monetare, fapt ce a contribuit la limitarea recesiunii economice şi a creşterii şomajului. Aceasta a fost o schimbare binevenită faţă de măsurile de înăsprire a politicilor pe care România le-a aplicat în crizele economice anterioare”, arată FMI.

Potrivit experților fondului, finanţarea externă a fost favorabilă, susţinută de o relaxare monetară la nivel global şi de măsurile de sprijin de la nivelul UE.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE