Ciucă: „Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc”

Data:

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în semn de omagiu pentru poetul Mihai Eminescu, „care a dat amploare creației literare românești în contextul unui mare curent artistic și de gândire european, romantismul, revoluționând în același timp limba română.”

„Geniul artistic popular este cel spre care se îndreaptă gândurile mele astăzi, înainte de toate, pentru că în cultura populară a fost tezaurizat sufletul românesc, în întreaga complexitate și în toate nuanțele individualității sale, de-a lungul tuturor secolelor care au precedat modernitatea.

Creația populară este cea care a definit ființa românească în istorie, noi avem nu atât datoria, cât privilegiul să-i perpetuăm memoria, să o evidențiem în țară și în lume, să ne reîmprospătăm spiritul la izvoarele ei.

Și cred că mă exprim în numele foarte multora, când spun că ne mândrim cu cei care au dat răsunet culturii românești în lume prin literatură, muzică, sculptură, creatori care se bucură de apreciere colectivă în România și de largă notorietate pretutindeni.

Suntem, împreună, în marea familie europeană, un spațiu al diversității, al valorificării frumuseții culturilor noastre”, a transmis Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe Facebook de Ziua Culturii Naționale.

Citește și: Iana Matei, despre traficul de persoane: Copiii sunt racolați direct pe WhatsApp. Unde sunt măsurile Guvernului?

Nicolae Ciucă a precizat, în discursul său, că artiști români din toate generațiile și din mai multe sfere ale creației s-au remarcat pe plan internațional.

„Se bucură de succes, au simpatizanți și proiecte, atrag tineri în zona culturală. Încurajez tinerii care simt că au ceva de spus în artă să aibă speranță și să lupte pentru drumul lor, pentru că astăzi succesul nu mai ține doar de întâmplare.

Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile, îi felicit pe artiștii noștri din prezent, urez succes tinerelor talente și mă bucur că putem să ne considerăm, în continuare, un popor cultural. Cum 15 ianuarie este o zi de sărbătoare nu doar pentru cei care trăiesc în România, indiferent de naționalitate sau origine, ci și pentru cetățenii lumii care iubesc cultura română, calde salutări tuturor, dragi prieteni!” a mai transmis premierul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...