Ciudata cădere de la etajul al IV-lea a unei fetițe de 12 ani. Ce am aflat

Data:

spot_img

O fetiță de 12 ani, din județul Olt, a ajuns la spital după ce a căzut de la etajul al IV-lea al blocului unde locuia în cadrul unei măsuri de protecție specială. Fiecare dintre actorii implicați în acest accident are propria versiune despre ceea ce s-a întâmplat cu copila.

PRESShub a intrat în posesia unei înregistrări cu fetița, în care aceasta spune că „vrea acasă”, dar surse apropiate cazului ne-au declarat că fetița ar fi sărit pe geam pentru că ar fi fost închisă în cameră. 

După accident, Protecția Copilului Olt i-a schimbat domiciliul fetiței de la etajul IV al blocului unde stătea la etajul I al altul apartament de tip familial. 

Tatăl copilei are în continuare drepturile părintești suspendate, iar la Poliție sunt în derulare două cercetări: una pentru violență domestică și una pentru a stabili cum a fost posibil ca fetița să cadă de la etajul IV al blocului. 

Ce s-a întâmplat?

În seara de Paște, fetița și cele patru colege ale ei din apartamentul de tip familial erau în casă cu un singur educator, care se afla în tură, potrivit informațiilor oferite de Protecția Copilului Olt, la solicitarea PRESShub

Păi și tu acum de ce ești tristă, S.? /Vreau acasă”, este răspunsul fetiței, pe patul de spital, potrivit unei înregistrări video intrată în posesia PRESShub. 

YouTube video
Înregistrarea video, protejată, a declarației Sorinei

Totodată, surse apropiate cazului au declarat, pentru PressHUB, că motivul pentru care fetița ar fi sărit de la geam este că ar fi fost pedepsită și închisă în cameră, pentru că protesta că se află în centru și nu acasă.   

Varianta politică: Gabriela Firea îl atacă pe ex-vicele ANPDCA, care a făcut public cazul 

În spațiul public, accidentul fetiței de 12 ani din Olt, care a ajuns la spital în stare gravă după ce a căzut pe geam de la etajul IV al blocului unde avea măsura protecției speciale, a fost folosit de Gabriela Firea pentru a-l ataca pe fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA), care a și făcut cazul public, pe Facebook. 

„I s-a interzis să meargă în familie și pentru asta a vrut să se sinucidă. Un copil de 12 ani, abandonat din jud. Olt s-a aruncat de la etajul 4 al centrului de copii. Situația copilului este critică”, a scris Vișinel Bălan în 17 aprilie, criticându-le pe Gabriela Firea și pe șefa ANPDCA pentru lipsa de reacție. 

Într-un prim răspuns la solicitarea PRESShub, pe grupul de presă al Ministerului Familiei, autoritățile au încercat să respingă toate afirmațiile făcute de Vișinel Bălan pe Facebook.

Ministerul Familiei menționa, atunci, că fetița nu ar fi încercat să se sinucidă, ci să plece din apartamentul de tip familial, dar și că nu s-ar fi putut ca aceasta să revină în familie, pentru că fetița a ajuns în sistemul de protecție din cauza violenței în familie. 

Ulterior, în 22 aprilie, Gabriela Firea a revenit asupra cazului pe Facebook, spunând că fetița a căzut de la fereastră și că a „ținut neapărat” să aducă vești despre starea fetiței, pentru că „în spațiul public am văzut, imediat după această întâmplare groaznică, mai multe luări de poziție rău-intenționate, tendențioase și mincinoase de-a dreptul.

Nu-mi dau seama ce fel de om trebuie să fii să te folosești de o situație extrem de dificilă, dramatică, a unui copil, pentru a lansa dezinformări și a arunca cu minciuni și vorbe grele într-un intreg sistem – cel al protecției speciale a copilului – care, deși nu e perfect, e format din oameni care se dedică zi lumină acestor copii cu povești triste”. 

Reamintim că, la finele lunii martie, Vișinel Bălan a fost demis din funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopții de către Gabriela Firea, după ce acesta a criticat public lipsa de acțiune a Autorității, precum și după ce a vorbit public despre 21 de sinucideri ale copiilor din sistemul de protecție, în ultimii ani. 

Citește și: Demis de Firea pentru că a dezvăluit problemele din sistemul de protecție a copilului. „M-au sunat să mă opresc”

Varianta Poliției: Fără prea multe informații, ca să „nu aducă atingere asigurării unui proces echitabil” 

Inspectoratul Județean de Poliție Olt s-a limitat să transmit, la solicitarea PressHUB, doar că a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, „cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”. 

IPJ Olt nu a dorit să ne furnizeze informații despre împrejurările în care s-a produs accidentul, spunând că se poate aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces dacă divulgă informații. 

Totuși, Poliția ne-a transmis că a preluat fetița din familie, din comuna Milcov, județul Olt, în 20 martie, când „polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră de 12 ani din comuna Milcov ar fi fost agresată fizic de către o femeie de 43 de ani, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie”. 

Varianta Protecției Copilului: Fetița nu mai voia acasă, iar în seara de Paște voia să iasă în oraș 

În urmă cu trei zile, în 26 aprilie, domiciliul fetiței de 12 ani a fost mutat într-un alt apartament de tip familial din Slatina, județul Olt, la etajul 1, potrivit unei decizii a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, consultată de PressHUB. 

Decizia mai menționează și că drepturile părintești sunt suspendate pe durata plasamentului în regim de urgență, iar că drepturile și obligațiile părintești în această perioadă sunt exercitate de șeful de centru „Sf. Andrei” din Slatina, unde a fost mutată fetița. 

Într-un răspuns la solicitarea PRESShub, DGASPC Olt a susținut că fetița nu și-ar fi dorit să se întoarcă în familie, că acasă ar fi fost agresată, iar că în apartamentul de tip familial unde era îngrijită s-ar fi acomodat bine. 

În ziua accidentului, S. ar fi vrut să iasă în oraș, mai spun reprezentanții Protecției Copilului, în răspunsul pentru PressHUB. În seara de Paște, cu cele cinci fete în apartament s-a aflat un singur educator, potrivit DGASPC Olt, care acum ne-a transmis că face propria anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat. 

Redăm răspunsul DGASPC Olt, pentru PRESShub: 

„La admiterea în cadrul serviciului social, Sorina a declarat din nou că nu dorește să revină la domiciliul tatălui său și dorește o măsură de protecție în cadrul DGASPC Olt. 

În cadrul serviciului social, copilul s-a acomodat bine, a legat relații de prietenie cu celelalte patru beneficiare, fiind ajutat să se integreze cât mai repede în comunitate, are o relație bună, atât cu persoană de referință, cât și cu restul personalului.

În toată această perioadă, de la intrarea în cadrul serviciului social, copilul a avut o evoluție bună, nu și-a exprimat în nici un moment dorința de a reveni în familie, ba dimpotrivă, la fiecare discuție cu copilul, acesta își amintea de faptul că era bătut, agresat fizic și verbal în familie, iar în cadrul locației se simte foarte bine și cităm: «iubește toate doamnele».

În ceea ce privește situația familială a Sorinei, va comunicăm că părinții fetei sunt divorțați din anul 2018, fetei i s-a stabilit domiciliul la tată, iar mama a fost obligată să plătească o pensie de întreținere pentru copil. 

În data producerii incidentului, 16.04.2023, în cadrul locației, fetele, în număr de 5, au sărbătorit într-un mediu festiv Sărbătorile Pascale, alături de educatorul de serviciu, conform graficului de lucru, minora fiind veselă și relaxată.

În prezent, starea de sănătate a fetei este stabilă, a depășit orice situație critică, în momentul de față fiind sub observație medicală.

În ceea ce privește afirmațiile rudelor fetei, potrivit cărora față ar fi încercat să se sinucidă, vă informăm că fata, conștientă în momentul în care a venit Ambulanța, a precizat atât echipajului de pe Ambulanță, cât și reprezentanților Poliției, că a dorit să iasă în oraș, din acest motiv își luase rucsacul și geaca. La fel a declarat și șefului de centru.

Ținând cont de faptul că, în prezent, există o cercetare a organelor abilitate în curs de desfășurare nu putem furniza informații cu privire la împrejurările incidentului.

În urma incidentului din data de 16.04.2023 a fost demarată o anchetă internă, în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, iar în urma verificărilor se vor dispune măsurile impuse de lege.

În cadrul serviciului social își desfășoară activitatea un număr de 5 salariați cu atribuții instructiv — educative, programul de lucru fiind de un salariat pe tură”. 

Referitor la împrejurările în care copila a ajuns în sistemul de protecție, DGASPC Olt a transmis PRESShub că a fost preluată din familie în 20 martie, „o persoană care a dorit să-și păstreze anonimatul a apelat la 119, pentru a sesiza situația minorei”, iar că fetița le-ar fi spus lucrătorilor sociali că „a fost lovită cu o coadă de mătură de către concubina tatălui, fapt confirmat și de dl T.  

Doamna D., concubina tatălui, a declarat că S. părăsise domiciliul fără acordul său, pentru a se întâlni cu o prietenă, acesta fiind motivul pentru care s-a declanșat un conflict între ele.  S. a declarat că nu dorește să mai revină la domiciliul tatălui, deoarece îi este teamă că s-ar putea produce un alt incident asemănător”. 

Varianta familiei: Fetița vrea să revină acasă. Nu a fost bătută 

Tatăl fetiței a declarat, pentru PRESShub, că fetița i-a spus, imediat cum a fost dusă la spital, după accident, că ea voia să vină acasă, nu să meargă în oraș. 

Bărbatul a mai spus că DGASPC Olt supraveghează familia atunci când se află la spital și că nu li se permite membrilor de familie să îi facă fotografii copilul și nici să vorbească cu familia extinsă la telefon. 

El a respins afirmațiile autorităților, potrivit cărora fetița ar fi fost victim a violenței domestice, spunând: „ Nu este adevărat, doamnă, absolut nimic. E un copil cu probleme, are un diagnostic de ADHD, cum să facem așa ceva? Noi ne-am interesat pentru el, se văd internările la spital, pe unde am fost. 

Eu vreau să mi-o iau acasă, atât. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că este bine, că a avut noroc că a scăpat cu bine, vreau să vină acasă, la familia ei”.

Totodată, tatăl fetiței a mai spus că, atunci când a căzut de la geam, „a vrut să vină acasă – imediat când am venit la Slatina și s-o ducă la Urgențe la Craiova – ne-a spus că vrea să vină acasă”. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan
Flavia Drăgan este jurnalist la TVR. Anterior a mai lucrat la Newsweek România și România liberă. Absolventă de FJSC, Universitatea București, cu un master în Jurnalism tematic. Lucrează în presă din 2010. Documentează subiecte din zona socială și de drepturile omului.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related