Demis de Firea pentru că a dezvăluit problemele din sistemul de protecție a copilului. „M-au sunat să mă opresc”

Data:

Vișinel Bălan, care a ocupat până miercuri funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a fost demis fără să primească vreo explicație. Decizia a fost luată de premierul Nicolae Ciucă, la propunerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

Vișinel Bălan a vorbit pentru PRESShub despre concedierea sa. Fostul vicepreședinte spune că a fost demis pe nedrept, dar se aștepta la acest lucru.

A fost amenințat să-și dea demisia

Vișinel Bălan cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți.

Anul trecut, Gabriela Firea l-a numit vicepreședinte al ANPDCA, printr-un gest menit să-i aducă imagine noului ministru al Familiei. Doar că Vișinel Bălan nu a fost un angajat cuminte. Din contră a încercat, mai întâi intern, instituțional, să discute și să rezolve probleme grave din sistemul de protecție.

Datorită lui, copiii care ies din sistem au mai mulți bani ca să se pună pe picioare, iar cei care sunt în sistem au alocații mai mari. Dar lucrurile se mișcă greu. Așa că, în ultimele luni, Vișinel Bălan a început să dezvăluie și public ce a găsit la Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și să arate de ce nu își face treaba.

A postat frecvent pe Facebook, a scris chiar el articole. Apoi, un interviu acordat în martie Ziare.com, în care a criticat-o, printre altele, și pe șefa ANPDCA, Elena Tudor, a fost ultima picătură din paharul de nervi creat de Vișinel Bălan în sistem.

Citește și: Pericolul legii adoptate în Senat nu este pragul pentru abuzul în serviciu

„Ei și-au dorit să-mi dau demisia și așa mi-au și zis”

„Ce să se întâmple? Am avut acum două săptămâni o discuție cu doamna președintă [n.r. Elena Tudor], în sensul în care m-a amenințat că sunt mai mulți angajați care au făcut plângere asupra mea că eu fac crize. Atenție, eu nu am țipat niciodată la nimeni și nu țip la oameni! Mi-a spus că ei oricum sunt 70 și că eu sunt unul singur și că n-am cum să demonstrez lucrul ăsta. Norocul meu a fost că am înregistrat discuția”.

Vișinel Bălan afirmă că s-au făcut presiuni asupra lui cu scopul de a-și da demisia.

„Ei și-au dorit să-mi dau demisia și așa mi-au și zis, că o să cedez eu primul, am aflat ieri dimineață că m-au demis. Eu nu eram angajat, eram numit în Guvern în funcția de vicepreședinte la ANPDCA”.

Nu i s-a dat nicio explicație

Pentru demiterea din funcție, Vișinel Bălan a precizat că nu a primit nici în acest moment o explicație clară, dar că se aștepta că lucrurile să decurgă astfel.

„Nu mi-au dat nicio explicație, nimic. Am intuit că se va ajunge aici după discuția avută. Au fost foarte multe tensiuni de-a lungul mandatului. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am rezistat tensiunilor”.

Fostul vicepreședinte al Autorității a vorbit pentru PRESShub și despre evenimentele care el le consideră responsabile pentru demiterea lui.

„Prima dată am propus 44 de măsuri pentru a proteja pe bune copiii aflați în grija statului. Am solicitat o analiză cu privire la fenomenul terapiei. Dacă copiii sunt sub terapie, dacă fac terapie, ce servicii există sau o reevaluare.

Am fost amânat de mai multe ori și am trimis și oficial, dar prima acțiune a fost făcută neoficial. Adică am încercat de mai multe ori și văzând că a treia a patra oară nu sunt luat în serios, am trimis oficial. Nici până astăzi nu am primit un răspuns la propunerile pe care le-am înaintat.

După care, am ieșit cu o declarație publică cu privire la desființarea centrelor de plasament. Societatea civilă apropiată de ANPDCA a făcut un memoriu împotriva mea pe care mi l-au fluturat în față și mi l-au smuls, tot cu scopul să se ia măsuri împotriva mea”.

Citește și: EXCLUSIV ANRE, autoritatea care a scăpat facturile la energie de sub control, mai vrea 180 de angajați

Ministrul a interacționat doar de două ori

Vișinel Bălan a vorbit și despre modul în care a colaborat cu ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

„Îi sunt recunoscător doamnei ministru că a susținut proiectul de lege prin care tinerii peste 18 ani care pleacă definitiv din centre să fie remunerați pe o perioadă de 8 ani, am fost recunoscător. Ei mi-au cerut că dacă m-au ajutat cu asta, gata. În tot mecanismul acesta, doamna ministru n-a interacționat decât de două ori”.

Vișinel Bălan a mai spus că probleme între el și conducerea ANPDCA au existat încă de la început, dar că s-au accentuat după ce al a început să ia poziții publice.

„Probleme au fost de la început, dar s-au amplificat în momentul în care eu am început să am niște poziții publice pe ideea că trebuie să reacționăm, trebuie să facem ceva.

Plus că m-a revoltat că un copil s-a sinucis și cu câtă superficialitate au tratat cazul, am simțit că nu mai pot”.

O înțelegere în schimbul tăcerii

Vișinel Bălan a mai spus că a mai fost căutat de cei de la ANPDCA pentru a-i propune înțelegere în schimbul tăcerii lui.

„Trebuie să vă spun că m-au sunat chiar în această dimineață și m-au rugat să mă opresc. M-au rugat dacă pot să mă opresc și dacă putem să ajungem la o înțelegere. Eu nu vreau să ajungem la o înțelegere. Tot ce vreau este ca toate acțiunile noastre să reflecte interesul superior al copiilor. Vreau să ne deplasăm la fața locului și să vedem situația, nu să mă ți pe mine într-un birou. Ei asta și-au dorit, să fiu băiatul cuminte din birou”, a declarat fostul vicepreședinte al ANPDCA pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Inspectorii Gărzii de Mediu fac verificări în pădurea deținută de IKEA în Iași | Ziarul de Iași

Cunoscutul producător de mobilier IKEA este acuzat că exploatează...

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...