CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție

Data:

spot_img

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că intenționează să acorde 10 titluri de cetățean de onoare al județului.

Printre cele zece persoane care ar urma să fie onorate, într-o ceremonie ce va avea loc în decembrie, se numără și Traian Larionesi, administratorul grupului de firme Frasinul. Acesta va primi titlul „pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”, potrivit motivației Consiliului Județean.

Inculpat împreună cu firma sa

Problema este că „aportul de excepție” al lui Traian Larionesi înseamnă, de fapt, un dosar penal pentru corupție, o acuzație de dare de mită, plus mai multe scandaluri legate de defrișări ilegale și uciderea de animale rare.

În 2015, șapte firme din Bistrița-Năsăud, printre care și Frasinul SRL Anieș, deținută de cel care va deveni de anul acesta cetățean de onoare al județului, au fost percheziționate într-un dosar privind defrișări ilegale de păduri.

Ancheta a fost începută pentru fapte de corupție care ar fi fost comise in perioada 2009-2014.

Procurorii au făcut percheziție și la locuința lui Traian Larionesi, firma Frasinul ocupându-se de prelucrarea lemnului și producerea de cherestea.

În 2022, potrivit datelor din portalul instanțelor, consultate de PRESShub, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, a fost înregistrat un dosar penal, în care Traian Larionesi și firma sa, Frasinul SRL, sunt inculpați pentru fapte de corupție.

Citește și: Afaceri cu bani publici. CJ Neamț și firma fraților Ciocan, aproape de o înțelegere de un sfert de miliard de lei

În 2015, afaceristul a fost inclus și într-un dosar al șefului Poliției Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Muresan, șefului Poliției Rutiere, Roberto Hașnas, și șefului Poliției Năsăud, Leon Anton Cloșca, acuzați că au pretins și primit bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren.

Atunci a fost acuzat că l-ar fi mituit pe un polițist cu un autoturism de teren şi o armă de vânătoare de 17.000 de lei. Totuși a scăpat de acuzație.

Porecla noului cetățean de onoare: „Fierăstrăul codrilor”

Traian Larionesi, cunoscut și cu porecla „Fierăstrăul codrilor”, a devenit celebru la nivel național în urma unui reportaj PRO TV care a arătat că un utilaj al firmei sale toca bușteni sănătoși în inima pădurii și îi trasforma în rumeguș.

Tocătorul forestier, un utilaj de 500.000 de euro, are rolul de a curăţa pădurea după o exploatare forestieră, de resturi care rămân în urma exploatării: crengi, scoarță de copac.

Citește și: Tu știi să-ți protejezi copilul de agresorii sexuali, l-ai învățat cum să se apere?

O firmă care a închiriat tocătorul de la Larionesi ar fi tocat buștenii sănătoși pentru că un camion plin cu rumeguş nu trebuie declarat în platformă SUMAL (o aplicație a Romsilva de urmărire a materialelor lemnoase), dacă pleacă dintr-un depozit de cherestea.

Ci numai dacă provine din mijlocul pădurii. O hibă legislativă care face ca orice camion pornit ilegal din pădure și care nu e prins în flagrant să devină apoi legal, pe drumurile publice, în baza unui aviz fals de însoţire a mărfii.

Vezi reportajul PROTV aici.

Traian Larionesi a mai făcut obiectul unui scandal de presă după ce, în urmă cu câțiva ani, s-a fotografiat cu animale sălbatice omorâte în safari în Africa și Asia, conform Newsmaker.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Traian Larionesi, administratorul grupului de firme Frasinul, cu unul dintre animalele vânate în Africa. Foto: pagina FB Traian Larionesi

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII
  1. […] Printre cele zece persoane care ar urma să fie onorate se numără și Traian Larionesi, administratorul grupului de firme Frasinul. Acesta va primi titlul „pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative”, potrivit motivației Consiliului Județean, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, adus la DNA

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a fost adus, joi,...

Managerul Spitalului Judeţean din Botoșani, acuzat de presiuni fizice şi psihice | Monitorul de Botoșani

Decizie şoc în cazul managerului Spitalului Judeţean din Botoșani....

Cum s-a transformat un castel ruină într-un Castel Viu. Experimentul Posmuș

Patrimoniul arhitectural românesc are nevoie, în primul rând, de...