Biserica Evanghelică din Teaca, monument istoric de clasă A (cod LMI BN-I-s-A-01278), datată în secolul XIV – XV, se află situată în zona centrală a localităţii, pe malul stâng al văii Dipşa.
Biserica este o bazilică: trei nave, cor alcătuit din dintr-o travee pătrată şi o absidă poligonală. Pe faţada de vest se ridică un turn clopotniţă masiv. La exterior prezintă contraforturi. Sacristia se află pe latura nordică a corului.
Cimitirul este amenajat în jurul bisericii, mormintele fiind concentrate pe latura de sud. Biserica a fost înconjurată de un zid de incintă. Biserica evanghelică din Teaca conservă cele mai importante elemente de arhitectură care o definesc ca o importantă realizare a arhitecturii gotice în acest spațiu, transformată ulterior prin intervenții în stil baroc.
Citește și: VIDEO Pandemia din pandemie. COVID-19 ne-a afectat psihic. Ce facem?
La fel ca în alte localități ale Transilvaniei și județului Bistrița-Năsăud, la Teaca exodul sașilor de după al doilea război mondial, apoi migrația controlată de comuniști, a condus la diminuarea până aproape de dispariție a acestei comunități, în prezent fiind doar câteva familii de sași. Inevitabil, aceștia nu au mai putut întreține biserica și ea a intrat într-un proces de degradare continuă.
Citește articolul integral pe Saptamana.online
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Foto Marco Gered Zsolt)