​CJ Bistrița-Năsăud vrea să preia Biserica Evanghelică din Teaca pentru a o restaura

Data:

​Biserica Evanghelică din Teaca, monument istoric de clasă A (cod LMI BN-I-s-A-01278), datată în secolul XIV – XV, se află situată în zona centrală a localităţii, pe malul stâng al văii Dipşa.

Biserica este o bazilică: trei nave, cor alcătuit din dintr-o travee pătrată şi o absidă poligonală. Pe faţada de vest se ridică un turn clopotniţă masiv. La exterior prezintă contraforturi. Sacristia se află pe latura nordică a corului.

Cimitirul este amenajat în jurul bisericii, mormintele fiind concentrate pe latura de sud. Biserica a fost înconjurată de un zid de incintă. Biserica evanghelică din Teaca conservă cele mai importante elemente de arhitectură care o definesc ca o importantă realizare a arhitecturii gotice în acest spațiu, transformată ulterior prin intervenții în stil baroc.

Citește și: VIDEO Pandemia din pandemie. COVID-19 ne-a afectat psihic. Ce facem?

La fel ca în alte localități ale Transilvaniei și județului Bistrița-Năsăud, la Teaca exodul sașilor de după al doilea război mondial, apoi migrația controlată de comuniști, a condus la diminuarea până aproape de dispariție a acestei comunități, în prezent fiind doar câteva familii de sași. Inevitabil, aceștia nu au mai putut întreține biserica și ea a intrat într-un proces de degradare continuă.

Citește articolul integral pe Saptamana.online

Citește și: Liderii din Parlamentul European condamnă declaraţiile premierului Viktor Orban, facute la Băile Tuşnad

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Foto Marco Gered Zsolt)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...