CJUE va judeca în procedură de accelerată anularea deciziei prin care CCR stabilea că Secția specială este constituțională

Data:

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a notificat Curtea de Apel Craiova de faptul că va judeca rapid sesizările magistraților români privind un potential conflict între o decizie discutabilă a Curții Constituționale și dreptul Uniunii Europene.

Pe 29 iunie 2021, judecătoarea Sorina Marinaș de la Curtea de Apel Craiova a întrebat CJUE dacă decizia nr. 390/2021 a CCR intră sau nu în contradicție cu dreptul UE. Decizia cu pricina privea, printre altele,  constituționalitatea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Comunicarea CJUE către judecătorii din România

Printr-o altă întrebare, Marinaș a pus în discuție un articol din statutul magistraților care sancționează ca abatere disciplinară nerespectarea deciziilor CCR, în măsura în care acele decizii ale Curții Constituționale intră în conflict cu jurisprudența Curții de Justiție a UE.

Cercetat disciplinar pentru că a aplicat dreptul UE

Inițiativa Curții de Apel Craiova a apărut în contextul unei controverse stârnite de hotărârea CCR de a contrazice Curtea Europeană de Justiție în privința activității Secției de investigare a magistraților. În timp ce CJUE susține că aceasta funcționează contrar legislației europene, CCR susține că activitatea SIIJ este constituțională, iar judecătorii români nu pot aplica direct dreptul UE în cazul Secției Speciale. Primul judecător care a decis aplicarea dreptului european este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru exercitarea meseriei cu rea-credință.

Pe 7 iunie 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a stabilit, în baza deciziei CJUE din 18 mai 2021, că Secția Specială funcționează contrar legislației europene. La scurt timp, Inspecția Judiciară (IJ) condusă de controversatul judecător Lucian Netejoru, a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul de la Curtea de Apel Pitești, care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce România ratează șansa de a atrage investiții importante din Taiwan

De teamă să nu supere China, România ratează oportunitatea...

Nou proiect ASF: Prețurile RCA, plafonate pentru 6 luni la nivelul din februarie

Prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de...

Cât are, de fapt, AUR în sondaje. O informație ascunsă publicului

Cele mai recente sondaje de opinie arată niște date...