Clădirea pentru care DNA i-a deschis dosar penal lui Marian Oprișan, reabilitată cu fonduri europene pentru copiii cu dizabilități

Data:

Complexul de clădiri „Căprioara”, din Crângul Petreşti, din pricina căruia fostul preşedinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, s-a judecat 10 ani cu DNA şi într-un final a fost achitat, a fost dat în administrarea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea și va fi reabilitat cu fonduri europene. Potrivit administraţiei judeţene, în aceste spaţii ar urma să funcţioneze Centrul Comunitar de Servicii pentru Copiii cu Dizabilităţi.

Statisticile arată că în judeţul Vrancea sunt în evidenţă peste 1.250 de copii cu handicap, din care 75% cu grad grav şi accentuat de handicap, iar cum actualul sediu al centrului este limitat, s-a găsit această zonă aerisită din pădurea aflată la 4 kilometru de Focșani, care oferă posibilităţi de recreere, socializare și petrecere a timpului liber. Aici ar urma să aibă loc activităţi cultural-sportive şi eventuale terapii ocupaţionale. Complexul dispune de un număr suficient de spaţii, respectiv bazin acoperit, spaţii de laborator, sală multifuncţională, spaţii administrative, toalete şi sală de mese.

Până când acest complex va ajunge la copiii cu dizabilităţi, noul administrator, Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea, trebuie să repare clădirile care se află în ruină de ani buni, lucru care presupune foarte mulţi bani. Consiliul Județean Vrancea, în subordinea căruia se află clădirea „Căprioara”, a identificat un proiect pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, și va reabilita energetic clădirea ”Căprioara”. Este vorba despre un proiect în valoarea de 7,45 de milioane de lei, care deja intră în linie dreaptă, prin semnarea de către conducerea județului a contractelor de proiectare și execuție, lucrările de reabilitare și amenajare a imobilului urmând să înceapă în cel mai scurt timp.

Proiectul se numește ”Reabilitare energetică și lucrări conexe pentru Centru DGASPC VN – sat Petrești, comuna Vînători”  și are un termen de execuție de 27 de luni, ceea ce înseamnă că lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023, altfel se va pierde finanțarea.

 Lângă acest proiect, autoritățile vor investi alte șapte milioane de lei, de data aceasta de la bugetul județului, pentru ”Amenajarea centrului comunitar de servicii copii cu dizabilități, sat Petrești, comuna Vînători, județul Vrancea”.

„Valoarea totală a celor două contracte este de 15.479.209 lei, fără TVA. Câștigătorul licitației publice organizată de Consiliul Județean Vrancea este firma Pif&LMS Company SRL. Durata contractului este de 27 luni, din care doi ani, execuția lucrărilor. Vor fi realizate lucrări de termoizolare, modernizarea instalației de preparare și distribuție a agentului termic și a apei calde, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, precum și reabilitarea instalației de iluminat”, potrivit lui Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

De centrul comunitar care va fi amenajat cu fonduri proprii de Consiliul Județean se vor bucura circa 150 copii și tineri cu dizabilități, care necesită o gamă variată de activități în scop de recuperare,

De ce a fost învinuit Oprișan în dosarul „Căprioara”

Unul dintre capetele de acuzare în dosarul lui Oprișan de la DNA, cunoscut  sub numele „Căprioara”, a fost modul în care s-a făcut achiziţionarea Complexului Turistic aflat la patru kilometri de Focşani, în jurul căruia baronul Marian Oprișan şi familia lui deţin opt hectare de teren.

Oprişan a fost învinuit că a alocat ilegal, fără avizele necesare de la Consiliul Județean, nu mai puţin de 1,7 milioane de lei, pentru achiziţia complexului, întocmind şi o adresă falsă, prin care cerea 300.000 de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani utilizaţi tot pentru achiziţia complexului.

Oprişan a spus în timpul procesului că ar fi meritat să fie pus la panoul de onoare pentru investiţia de la Crângul Petreşti, și nu târât prin tribunale. „Oportunitatea achiziţionării Complexului Căprioara aparţine CJ Vrancea, iar beneficiarii vor fi cetăţenii judeţului Vrancea, pentru că Crângul Petreşti va deveni parc de distracţii şi agrement pentru cetăţenii municipiului Focşani şi ai judeţului Vrancea. Trebuia să fiu pus la panoul de onoare, nu să fiu trimis în judecată”, spunea Oprișan. 

După 11 ani de procese, baronul de Vrancea a fost achitat iar planurile sale în legătură cu destinația Complexului „Căprioara” s-au schimbat, el fiind cel care a propus darea în administrare a clădirii către Protecția Copilului. După pierderea alegerilor locale din toamna lui 2020, proiectul a fost preluat de succesorul său, liberalul Cătălin Toma, care spune că îl va duce mai departe în forma propusă.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Stefan Borcea
Stefan Borcea
Ștefan Borcea are o experiență de 25 de ani în presa scrisă și televiziune. A debutat la în 1995 la Ziarul „Milcovul” din Focșani, iar după opt ani a schimbat condeiul de redactor cu microfonul de reporter la postul local „Diplomatic TV”, pentru care a lucrat cinci ani. A mai fost angajat al rețelei „Realitatea TV”, redactor șef al săptămânalului „Ziarul Tău” iar din anul 2009 scrie neîntrerupt pentru cotidianul „Adevărul”, al cărui angajat este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul

Avertisment NATO. Războiul submarin și internetul. Cablurile şi conductele...

De la mare la golf. Iranul nu a fost întotdeauna dușmanul Israelului

Am avut parte de un week-end palpitant pe plan...

Casa Roset-Catargiu din Iași. Restaurarea unui simbol | Ziarul de Iași

Casa Roset-Catargiu din Iași. Institutul Național al Patrimoniului vrea...

Combaterea aspectului neplăcut din jurul buzelor: ghid pentru întinerirea periorală

Combaterea Aspectului Neplăcut din Jurul Buzelor: Ghid pentru Întinerirea Periorală