Istoria activității medicale spitalicești din orașul Bistrița are o serie întreagă de informații interesante, spre exemplu unul dintre primele spitale la Bistrița a fost un spital militar, fiind construit special de autoritățile austriece pentru militarii garnizoanei. De asemenea, bolnavii de tuberculoză au avut acces la un Dispensar TBC la Bistrița, care a funcționat în fostul Sanatoriu Keinzel, după numele doctorului care l-a înființat, nume pe care îl poartă și puntea peste râul Bistrița.
Clădirile în care au funcționat spitale sau clinici la Bistrița sunt unele monumentale, cu detalii arhitecturale deosebite și cu o încărcătură istorică locală. Totuși numai două astfel de locații sunt declarate monumente istorice, tocmai de aceea am decis să le aduc în atenția publicului și cu propunerea pentru autoritățile locale și județene de a face demersuri pentru declararea acestora ca monumente de patrimoniu cultural.
Din fericire, două dintre fostele spitale, cel de pe Valea Ghinzii și spitalul de pe Alba Iulia (aflat în plin proces de renovare) au încă statutul de secții ale Spitalului Județean Bistrița-Năsăud și au beneficiat de fondurile necesare restaurării lor prin grija Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Prin includerea în Lista monumentelor istorice, aceste clădiri ar putea beneficia în viitor de protecția oferită de legislația specifică.
Citiți articolul integral pe Nasaudeanul.ro