„Clanurile universitare”. Povestea fiului care a primit ca zestre biroul de prorector al tatălui

Data:

Într-un nou episod al campaniei care supune dezbaterii publice fenomenul aşa-numitelor „clanurile din universităţi”, „Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu fostul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Prof.dr. Vasile Işan (FOTO) a avut mai multe momente importante, de cumpănă, în perioada de opt ani în care a condus universitatea – 2004 – 2012. Unul dintre cele mai dezbătute în spaţiul public s-a petrecut în 2009, atunci când acesta a propus Senatului modificarea Cartei universităţii pentru a stopa apariţia şi perpetuarea „clanurilor universitare”.

Măsura a fost una dintre cele mai dure pe acest subiect din istoria învăţământului superior, atât până atunci, cât şi de atunci încolo. Conform „Codului lui Işan”, nu puteau fi angajate în universitate, pe niciun post, rude de până la gradul al IV-lea ale profesorilor deja aflaţi pe posturi. Mai mult, copiii nu puteau nici să urmeze studii la aceeaşi universitate unde predau părinţii, indiferent de facultate, iar doctoranzii nu puteau fi angajaţi direct după susţinerea tezei decât după ce lucrau în altă parte câţiva ani. Măsurile au fost considerate drastice şi au demarat ample dezbateri la momentul respectiv, în timp fiind anulate rând pe rând.

Fostul rector n-ar mai susţine astăzi „Codul lui Işan”

Astăzi mai rămâne doar amintirea măsurii care a trimis mulţi dintre copiii profesorilor universitari de atunci la studii în străinătate. O amintire a rămas „Codul lui Işan” şi pentru fostul rector al universităţii, care spune astăzi că vede lucrurile un pic mai „blând” decât o făcea la momentul respectiv. „Cred că, astăzi, această chestiune a «clanurilor universitare» nu mai este atât de mult în atenţie şi nici nu mai are aceeaşi greutate pe care o avea în 2009. Atunci când am iniţiat modificările în Carta universităţii şi în regulamentul personalului didactic eram, cum sunt şi acum, convins de faptul că majoritatea copiilor de profesori universitari sunt bine educaţi şi cultivaţi, probabil într-o proporţie masivă mai bine decât nivelul mediu al omologilor din varii domenii”, a declarat prof.dr. Vasile Işan pentru „Ziarul de Iaşi”.

Articlul integral, pe ziaruldeiasi.ro!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...