Comisarul european pentru Justiție: Așteptați avizul Comisiei de la Veneția

Data:

Nu există nici o grabă pentru adoptarea legilor justiției, aflate în prezent la dezbateri în Camera Deputaților, este concluzia întâlnirii dintre deputații USR Stelian Ion și Silviu Dehelean, împreună cu europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, și Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, care a avut loc miercuri, la Bruxelles.

Oficialul european avertizează că legile justiției nu trebuie să fie adoptate fără avizul Comisiei de la Veneția.

„În urma acestor discuții avem un mesaj foarte clar pentru autoritățile de la București: nu grăbiți adoptarea legilor Justiției, așteptați avizul Comisiei de la Veneția! Este un mesaj fără dubiu.

Avem timp, în PNRR este stabilit ca termen pentru acest jalon mijlocul anului viitor, avem răgaz să adoptăm niște legi care să fie și bune, să fie un plus pentru justiție.

Citește și: Dispreț față de lege la instanța supremă. ÎCCJ nu motivează în termen și nu răspunde la solicitările privind accesul la informațiile publice

Nu există niciun calendar agreat de ministrul Cătălin Predoiu cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a trece pe repede-înainte aceste legi.

Acum patru ani, în Comisia Iordache, am dezbătut timp de mai multe luni. Acum, vor să grăbească doar pentru că li se pare favorabil contextul geopolitic și vor să adopte niște legi proaste, care pot pune în pericol toate eforturile de până acum”, declară Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției.

Răspunsul comisarului a fost ferm: nu vom tolera nicio încălcare a statului de drept, a transmis europarlamentarul Vlad Gheorghe.

„Regula este valabilă pentru toate statele membre, nu doar pentru Ungaria lui Viktor Orban sau polonezi. Este valabilă chiar dacă avem război în Ucraina. Este valabilă chiar dacă Iohannis are impresia că îi minte frumos în germană pe liderii instituțiilor europene.

Citește și: Noua lege privind Consiliului Superior al Magistraturii, votată după un simulacru de dezbatere

Toți comisarii europeni, inclusiv Věra Jourová, inclusiv Didier Reynders știu perfect ceea ce coaliția de guvernare face în România cu legile avertizorului de integritate, cu Secția Specială nedesființată, cu CSM și cu tot pachetul pentru justiție. Ciucă, Ciolacu și Kelemen, NU vă jucați cu focul! NU riscați intrarea României în Schengen și drepturile românilor ca să vă scăpați voi corupții!”, a menționat Vlad Gheorghe.

USR a solicitat, de mai multe ori, pe parcursul dezbaterilor din Camera Deputaților a legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, prima lege din pachetul legilor justiției, ca o dezbatere în plen și votul final să se dea doar după ce se va pronunța Comisia de la Veneția pe proiectele Predoiu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...