Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere cu privire la excluderea judecătorului Cristi Danileț și proiectul privind SIIJ

Data:

O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată luni în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Astfel, Comisia de la Veneția va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și publicarea noului proiect de desființare a SIIJ în varianta PSD-PNL.

Solicitarea a fost prezentată în ședința de astăzi de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE și votată cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă. Reprezentanții PSD și PNL din acest for au fost printre puținii care s-au opus solicitării.

“Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere pe spețele: independența magistraților (cazul judecătorului Danileț și nu numai) și pe proiectul de desființare a SIIJ – proiectul inițiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancționare a magistraților independenți”, a declarat deputatul Iulian Bulai, prezent luni la ședința comisiei APCE.

Solicitarea a fost dezbătută în cadrul unei ample discuții, iar votul a fost acordat cu largă majoritate. MVC trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. Acestea sunt mesajele zilei.

„Pentru această solicitare am colaborat cu colegul Stelian Ion. PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect și transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiției”, a mai spus deputatul Iulian Bulai.

Stelian Ion: „Proiectul minstrului Predoiu nu reface competența DNA”

Fostul ministru Stelian Ion spune că este o victorie importantă pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană și privind atacurile la care sunt supuși magistrații independenți.

„În plus, este esențial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției speciale să fie verificat de Comisia de la Veneția. Proiectul minstrului Predoiu nu reface competența DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV și a avizului anterior al Comisiei de la Veneția, reînființează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, și mută selecția procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea”, a scris, luni, pe Facebook Stelian Ion.

„Este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneția”


Stelian Ion mai spune că lucrurile nu pot rămâne așa cum își doresc actuala coaliție PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu și președintele Iohannis.

„Justiția trebuie să fie apărată de orice fel de ingerințe, ținută departe de indicații politice, iar hărțuirea magistraților trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanții și este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneția


Este esențial, de asemenea, ca Guvernul să facă reforme reale, nu să mimeze reformele, și să își respecte angajamentele în relația cu UE. Proiectul ministrului Predoiu doar mimează desființarea SIIJ și nu va păcăli pe nimeni.
Îl felicit pe colegul meu, Iulian Bulai, cu care am colaborat foarte bine, pentru ceea ce a reușit să obțină astăzi pentru justiția din România!”, mai spune Stelian Ion.

Citește și: Europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru a fost ales președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă din Parlamentul European (presshub.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. […] Comisia de la Veneția va emite un punct de vedere cu privire la excluderea judecătorului Cristi Danileț și proiectul privind SIIJ. O solicitare USR care vizează funcționarea sistemului de justiție din România a fost adoptată luni în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Astfel, Comisia de la Veneția va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independența magistraților din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț și publicarea noului proiect de desființare a SIIJ în varianta PSD-PNL.Solicitarea a fost prezentată în ședința de astăzi de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE și votată cu 23 de voturi pentru și 11 împotrivă. Reprezentanții PSD și PNL din acest for au fost printre puținii care s-au opus solicitării.“Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere pe spețele: independența magistraților (cazul judecătorului Danileț și nu numai) și pe proiectul de desființare a SIIJ – proiectul inițiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancționare a magistraților independenți”, a declarat deputatul Iulian Bulai, prezent luni la ședința comisiei APCE, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? PMP are un...

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste

Charles Lindbergh și Longines. Ceasuri care spun o poveste....

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la produsele lor de cloud computing | Aktual 24

Microsoft și Amazon vor pune capăt accesului rusesc la...

Situația de pe frontul din Ucraina pune în pericol Republica Moldova

Situația de pe frontul din Ucraina, tot mai grea...