Comisia Europeană: România nu primește banii din PNRR, dacă nu modificați Legea Avertizorului

Data:

spot_img

Proiectul legii avertizorului de integritate, desființat de Comisia Europeană. De această lege depind banii PNRR. Ministrul Justiției cere corectarea legii avertizorului de integritate în Comisia Juridică pentru ca raportarea cazurilor de corupție să poată fi făcute anonim.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis ieri Secretariatului General al Guvernului o adresă prin care solicită Parlamentului să întoarcă legea avertizorului de integritate în Comisia Juridică și amendarea ei astfel încât raportarea cazurilor de corupție sau de încălcare a legii să poată fi făcută anonim.

Ministrul Justiției subliniază că observațiile au fost formulate „în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege”. Altfel spus, banii din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt condiționați de adoptarea acestei legi, ca o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.

Potrivit surselor G4Media.ro, conducerea Camerei Deputaților a discutat, marți, dimineața în Biroul Permanent despre solicitarea lui Predoiu și a decis ca legea avertizorului de integritate să nu intre la vot astăzi. Nu este clar însă dacă legea va fi retrimisă la Comisia Juridică, așa cum a solicitat ministrul justiției.

„Față de cele expuse mai sus, vă adresăm rugămintea, domnule Secretar de stat, de a solicita retrimiterea proiectului către comisia sesizată în fond (Comisia juridică, de disciplină și imunități), în vederea discutării soluțiilor legislative de la art. 2, art. 6 alin. 2, art. 33, art. 34 din proiectul de Lege, din perspectiva aspectelor sesizate de Comisia Europeană în cadrul discuțiilor din PNRR”, se arată în adresa ministrului justiției, Cătălin Predoiu.

Citește și: VIDEO Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă

Amenda­mente formulate de reprezentanții Comisiei Europene

„Cu privire la amendamentul privind protecția persoanelor care efectuează raportări anonime, menționăm că reprezentanții Ministerului Justiției au propus admiterea acestuia.

În paralel, în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de Lege1, reprezentanții Comisiei (denumiți în continuare reprezentanți CE) au formulat o serie de observații referitoare la textul proiectului de Lege, observații care au vizat atât soluțiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât și soluții preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuțiilor PNRR).

Menționăm că potrivit susținerilor reprezentanților CE reformulările propuse au în vedere corelarea cât mai fidelă a soluțiilor legislative din proiect cu prevederile Directivei.

Continuarea în G4 Media.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
1 COMENTARIU
  1. Chiar daca decizia ,ce cuprinde anonimatul ,ar trebuie sa fie parte a noii legislatii , ca si decizie proprie, masura de protectie continuta in cazul anonimatului face ca multe dintre avertizarile la zi sa cuprinda un adevar ce trebuie verificat .Asadar legea nu ar trebui sa fie restrictiva . Ea ar trebui sa poata lasa, la alegere, ambele variante .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...