VIDEO Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă

Data:

Un profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a venit să evalueze groapa care a apărut în barajul de la Tăul Mare, a cărui rupere ar putea amenința Roșia Montană. Evaluarea s-a făcut cu o „tehnologie” străveche.

În prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, profesorul Costică Sofronie a evaluat fisura pe verticală din zid cu ajutorul unei crengi de alun, ruptă dintr-un copac de pe marginea digului, potrivit Dejeanul.

Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm, iar adâncimea este de 1 metru și 20 cm. De asemenea, se afla la o distanță de aproximativ 7 metri de lac, iar apa încă nu s-a infiltrat până în zona surpării.

YouTube video

Pompierii sosiți la Roșia Montană au demarat duminică operațiunea de scoatere a apei din lacul Tăul Mare, în paralel cu evacuarea cetățenilor din zonă. Toate măsurile sunt luate preventiv, în spatele barajului aflându-se 300.000 de metri cubi de apă.

Citește și: 74 de proceduri judiciare deschise României de către Comisia Europeană

„A fost o perioadă de secetă prelungită pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploiasă, a intrat apă, s-a surpat tavanul de la golirea de fund. E o galerie și a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic”, a explicat Costică Sofronie cum ar fi putut apărea spărtura, potrivit Știrilor Pro TV.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. […] Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm, iar adâncimea este de 1 metru și 20 cm. De asemenea, se afla la o distanță de aproximativ 7 metri de lac, iar apa încă nu s-a infiltrat până în zona surpării, scrie PressHub […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...