Conacul lui Duiliu Zamfirescu de la Vârteșcoiu moare încet, dar sigur

Așa cum s-a întâmplat cu multe case și conace cu istorii frumoase, nici Conacul lui Duiliu Zamfirescu nu a scăpat de tragedia comunistă, care l-a mutilat definitiv, nici până astăzi moștenitorii de drept nereușind reabilitarea sa. De la naționalizarea din 1947, conacul nu a beneficiat de grija Muzeului Vrancei decât câțiva ani, până în 1990, ulterior intrând în patrimoniul Romvitis Odobești. Casa boierească a fost, pe rând, fermă, adăpost pentru lucrătorii la vie și apoi dormitor pentru oamenii fără adăpost.

După anii 2000, conacul revine în proprietatea unui nepot al scriitorului, care însă nu a reușit să îl restaureze și nici măcar să îl mențină într-o atare stare de conservare, gradul de degradare crescând. În prezent, fiind proprietate privată, nu poate fi inspectat îndeaproape, totuși imagini din depărtare surprind dezastrul. În 2006, moștenitorul scriitorului Duiliu Zamfirescu a solicitat Prefecturii Vrancea transformarea conacului în casă memorială, în speranța că va deveni reper turistic.

Duiliu Zamfirescu și copiii

”Domnul Zamfirescu Duiliu Lascăr din București ne aduce la cunoștință următoarele: prin sentința Curții de Apel Galați a fost restituită petentului și fraților acestuia casa din comuna Vârteșcoiu, imobil care a aparținut bunicului lor, scriitorul Duiliu Zamfirescu. Această casă, menționată în monografiile și biografiile scriitorului, se află în acest moment într-o stare de degradare accentuată.De aceea, domnul Zamfirescu este dispus să cedeze partea din față a casei în vederea transformării acestei locații în casă memorială și alocării de fonduri bănești pentru restaurarea ei”, se arată în adresa Prefecturii înaintată Direcției pentru Cultură Vrancea.

De atunci, autoritățile și moștenitorii scriitorului nu au ajuns la o înțelegere pentru a se încerca salvarea casei, care se degradează an după an. Imobilul nu poate fi locuit, însă îi adăpostește în fiecare toamnă pe cei veniți că culeagă viile la Vârteșcoiu.

Conacul lui Duiliu Zamfirescu, înconjurat de viță-de-vie americană

În aceste condiții, singura imagine care va mai dăinui va fi cea păstrată în paginile scrise de autor.

”Când privea din balconul de sus (vedea – n.r.) podgoria toată, Odobeștii și Panciul la stânga, pe malurile Milcovului, ale Șușiței și ale Putnei; vedea în față orașul Focșani, gările de pe calea ferată, pădurile de pe ape, munții de peste Dunăre”, scria Duiliu Zamfirescu.

Romanul surprinde imaginea de altădată a conacului ca fiind o casă ”așezată pe culmea dealului, în răscrucea vederilor”, înconjurată de vie plantată cu viță americană, cu varietăți selecte precum: cabernet sauvignon, chaselas rose, merlot, folle blanche. Duiliu Zamfirescu își adusese la Faraoanele caii pur sânge englez din Italia, de pe vremea când fusese detașat la Roma, pe care îi înhăma când inspecta viile familiei sau când se deplasa către Focșani.

Și conacul lui Tănase Scatiu a fost făcut una cu pământul

De o poveste și mai tristă a avut parte și Conacul boierului Râmniceanu, cel care a inspirat o altă scriere a lui Duiliu Zamfirescu, romanul ”Tănase Scatiu”. Conacul boierului, care a servit ca prototip pentru personajul parvenit din roman, a fost ridicat din satul Bontești, comuna Cârligele, dar care a fost demolat în 2013, după ce ajunsese o ruină. În perioada comunistă a servit ca IAS, după Revoluție fiind adăpost pentru zilieri și pentru sărmanii locului.

Foto: Ziarul de Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Anchetă despre „mafia detaşărilor”, cu Costel Alexe printre „naşi”

În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni...

Jazz in the Park 2021 revine cu două evenimente anul acesta! Cum și unde se va desfășura festivalul?

Jazz in the Prak 2021 revine anul acesta cu două evenimente organizate la date diferite și în locuri diferite. Organizatorii au pregătit o mulțime...

VIDEO | Garanția pentru Copii. Eurodeputatul Dragoș Pîslaru explică planul european integrat de combatere a sărăciei în rândul copiilor

"România va trebui să-și desemneze un coordonator național pentru a urmări Garanția pentru Copii. Vom avea obligația ca în șase luni de la adoptare să avem o strategie, un plan cu privire la Garanția pentru Copii în România"