Concerte de muzică săsească, ateliere de meşteşuguri tradiţionale şi baluri, la Festivalul Săptămâna Haferland

Data:

spot_img

Concerte de muzică săsească, ateliere de meşteşuguri tradiţionale şi baluri, la Festivalul Săptămâna Haferland.

Concerte de muzică săsească şi de orgă, tururi ghidate, ateliere de meşteşuguri tradiţionale pentru copii şi adulţi, baluri tradiţionale săseşti, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor vor avea loc, de joi până duminică, la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Săptămâna Haferland, eveniment dedicat promovării culturii şi tradiţiilor comunităţii saşilor din Transilvania.

Evenimentul se va desfăşura în zece localităţi din regiunea cunoscută istoric drept Ţara Ovăzului (Haferland) – Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

Tema ediţiei din acest an este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”.

Pe lângă evenimentele deja consacrate – baluri tradiţionale săseşti, concerte de orgă şi de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale, paradă de costume populare – vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania, informează Agerpres.

Biserica din Rupea, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, a fost unul dintre centrele majore ale vieţii spirituale ale comunităţii săseşti din Transilvania. Întregul ansamblu al cetăţii Rupea, construit între secolele XIV şi XVII, a fost restaurat sau, unde nu a mai fost posibil, reconstruit, începând cu zidurile, curtea interioară şi turnurile (Turnul Porţii, Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Pulberăriei).

Un alt punct de atracţie pentru vizitatori vor fi tururile (unele ghidate), cum este deja celebra plimbare către Stejarul lui Crulici, un arbore multisecular. Cei care vizitează zona pot vedea pe viu stejari de 400 sau chiar 600 de ani, încărcaţi de legende şi istorii locale, aproape la fiecare pas – până la extremitatea de nord a Haferlandului, lângă Sighişoara, unde se află platoul Breite şi zecile sale de stejari cu vârsta de sute de ani.

Participanţii vor avea de asemenea ocazia de a face vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor şi de a degusta produse bio, iar atât copiii cât şi adulţii îşi vor putea încerca iscusinţa în atelierele live de pictură pe lemn, împletit coroniţe, cioplire în lemn, ţesut şi brodat.

De asemenea, vor putea fi vizitate de la bisericile fortificate construite începând cu secolul al XII-lea (satele Saschiz şi Viscri fiind incluse în Patrimoniul mondial UNESCO) până la locuinţe tradiţionale sau locuri devenite deja celebre, precum proprietatea deţinută de Regele Charles al III-lea la Viscri, care este deschisă publicului pentru vizitare.

Din oferta Săptămânii Haferland nu vor lipsi nici tradiţionalele dansuri săseşti. Primul va avea loc joi, pe Esplanada Bisericii Fortificate din Archita, urmat, vineri, de dansurile tradiţionale ceangăieşti prezentate de Grupul păstrător de tradiţii Boriţa din zona etnografică Şapte Sate, la Biserica Evanghelică Fortificată din Buneşti.

Citește și: Statul este prezent în 219 consilii de administrație. Venitul mediu al unui membru: 10.000 de lei

Kulturwerk Bayern – Asociaţia Saşilor Transilvăneni din Germania vor prezenta dansurile tradiţionale săseşti, vineri, lângă Biserica Fortificată din Rupea, sâmbătă în Tanzplatz, curtea Bisericii Fortificate din Viscri, iar duminică la Biserica Fortificată din Meşendorf şi la Biserica Fortificată din Criţ.

Vineri şi sâmbătă vizitatorii vor putea participa la două baluri, cu muzică live, asigurată de trupa Trio Saxones, în incinta Căminului Cultural din Homorod şi la Căminul Cultural din Meşendorf.

Participanţii la Săptămâna Haferland vor avea ocazia să o cunoască, în Criţ, pe Sofia Folberth, o prezenţă fascinantă care a ajuns la vârsta de 101 ani şi care reprezintă „o punte vie către trecut în comunitatea ei de saşi”.

Prima zi de festival începe în Archita, pe esplanada Bisericii Fortificate, cu un program artistic, cu muzică şi dansuri tradiţionale, cu teatru şi ateliere pentru cei mici şi va continua în lăcaşul de cult, cu o prelegere a preotului Johannes Halmen. Nu va lipsi nici brunch-ul cu delicii tradiţionale, preparate şi comercializate de producătorii locali.

În premieră pentru istoria de mai bine de un deceniu a evenimentului, festivalul se va desfăşura sub înaltul patronaj al Alteţelor Sale Serenisime Prinţul şi Prinţesa Alexander von und zu Liechtenstein, membri ai casei princiare care conduce Liechtenstein de peste 300 de ani.

„Înaltul patronaj al Prinţului şi al Prinţesei Alexander von und zu Liechtenstein înseamnă o confirmare a importanţei pe care a câştigat-o Săptămâna Haferland în ceea ce priveşte păstrarea specificului cultural al zonei şi revitalizarea vechilor comunităţi săseşti din interiorul arcului carpatic. Alteţele Sale Serenisime sunt importanţi susţinători ai iniţiativelor de conservare culturală şi ai mediului, ceea ce subliniază importanţa pe care a căpătat-o, în Europa şi nu numai, protejarea unor astfel de zone culturale. Însuşi Principatul Liechtenstein este un astfel de exemplu, cu dialectul său specific alemanic şi tradiţia sa constituţională unică în Europa. Sperăm ca această apropiere să fie ea însăşi începutul unei frumoase tradiţii de cooperare culturală”, a spus Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, organizatoarea festivalului, citat într-un comunicat de presă.

Festivalul Săptămâna Haferland a fost iniţiat în 2013 de Fundaţia M&V Schmidt, alături de Fundaţia Tabaluga // Peter Maffay Stiftung, organizaţie fondată de muzicianul german de origine română Peter Maffay. Obiectivul general al manifestării este promovarea culturii şi a tradiţiilor saşilor din Transilvania, precum şi dezvoltarea turismului din regiunea Ţării Ovăzului.

Citește și: CCR îi consideră corupți pe toți magistrații

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Săptămâna Haferland / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine sunt câștigătorii Premiilor MUSICRIT pe anul 2024

Gala Premiilor MUSICRIT, singura gală ce recompensează Excelența din...

Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, solicită un buget mai mare pentru Cultură, de 1% din PIB

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS),...