Conferința privind viitorul Europei: Adunarea plenară urmează să discute despre contribuțiile cetățenilor

Data:

În acest weekend, adunarea plenară va discuta rapoartele întocmite de grupurile de dezbatere europene, de grupurile și evenimentele naționale, de evenimentul EYE și de platformă.
Această adunare plenară a conferinței reprezintă două etape majore în contextul conferinței. Pe de o parte, cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni care au fost selectați din grupul de 800 care s-au reunit la Strasbourg în septembrie și octombrie își vor ocupa locurile. Pe de altă parte, pentru prima dată, adunarea plenară va discuta despre contribuțiile cetățenilor care decurg din diferitele componente ale conferinței în forma lor actuală, în timp ce deliberările, evenimentele și dezbaterile online continuă.

A doua adunare plenară a Conferinței

Când: Sâmbătă, 23 octombrie (reuniuni pregătitoare, grupuri de lucru și reuniuni ale grupurilor politice – vineri).

Unde: Parlamentul European de la Strasbourg, cu participare fizică și de la distanță

Vineri, grupurile de lucru ale adunării plenare a conferinței, compuse din reprezentanți ai tuturor componentelor adunării plenare a conferinței (inclusiv deputați în Parlamentul European, parlamentari naționali, reprezentanți ai guvernelor, Comisia, parteneri sociali, societatea civilă și cetățeni), se vor reuni în cadrul unei ședințe de constituire. Sâmbătă, adunarea plenară va fi deschisă de copreședinții Comitetului executiv al Conferinței, Guy Verhofstadt (Parlamentul European), de secretarul de stat Gašper Dovžan în numele Președinției slovene a Consiliului UE și de vicepreședinta Comisiei Europene, Dubravka Šuica. Discuțiile se vor axa pe: – prezentarea primelor impresii ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni de către reprezentanți ai fiecărui grup și de către copreședinți; – un raport al reprezentanților grupurilor și evenimentelor naționale; – un raport al Evenimentului tineretului european și – o prezentare de către copreședinți a rapoartelor intermediare și a stadiului lucrărilor privind platforma digitală multilingvă. Puteți găsi mai multe informații despre componența, scopul și activitatea adunării plenare și puteți descărca toate documentele relevante pentru weekendul viitor pe pagina web a adunării plenare a conferinței.

Primele sesiuni ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni

Primele sesiuni ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni au avut loc la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, în septembrie și octombrie 2021. În cadrul fiecărui grup, aproximativ 200 de cetățeni din toate statele membre (o treime dintre aceștia cu vârsta sub 25 de ani) au dezbătut subiecte care intră în sfera lor de competență. Rapoartele primelor sesiuni ale grupurilor de experți și listele cu temele principale și subtemele pe care cetățenii le-au selectat pentru discuțiile ulterioare sunt disponibile pe platforma digitală multilingvă: Grupul de dezbatere 1 O economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformarea digitală; Grupul de dezbatere 2 Democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate; Grupul de dezbatere 3 Schimbări climatice și mediu/sănătate și Grupul de dezbatere 4 UE în lume/migrație Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă o caracteristică centrală a conferinței organizate de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. Acestea reprezintă un exercițiu transnațional și multilingv fără precedent în democrația deliberativă, care le oferă cetățenilor europeni un rol central în modelarea viitorului UE. Deliberările grupurilor vor lua în considerare contribuțiile de pe platforma digitală multilingvă și recomandările formulate în urma grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor și a evenimentelor organizate în statele membre.

Contribuțiile Evenimentului tineretului european

La Evenimentul tineretului european (EYE2021), care a avut loc în perioada 8-9 octombrie, au participat 5 000 de tineri la sediul Parlamentului European de la Strasbourg și alți 5 000 de tineri online, pentru a discuta peste 2 000 de idei pentru conturarea viitorului Europei. Au fost invitați să participe tineri membri ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni. 
Cele mai populare 20 de idei din cadrul EYE2021 vor fi prezentate de doi tineri participanți la următoarea adunare plenară a Conferinței privind viitorul Europei. Aflați mai multe detalii aici.

Temele dezbătute de cetățeni pe platforma digitală multilingvă

La 15 octombrie, a fost publicat cel de al doilea raport privind platforma digitală multilingvă, care oferă o imagine de ansamblu a contribuțiilor cetățenilor de la lansarea platformei la 19 aprilie 2021 și până la 7 septembrie 2021. Cu peste trei milioane de vizitatori, 30 000 de participanți activi, 8 000 de idei dezbătute și aproape 3 000 de evenimente înregistrate, platforma se află în centrul dezbaterii democratice transnaționale a Conferinței. Democrația europeană, schimbările climatice și mediul sunt în prezent cele mai populare subiecte de discuție în rândul participanților. Cetățeni din toate țările UE au prezentat, de asemenea, o multitudine de idei cu privire la alte subiecte. Cel de al doilea raport privind platforma completează informațiile disponibile în primul raport.

Acesta confirmă faptul că în centrul atenției se află în continuare schimbările climatice și mediul, la care se adaugă idei noi legate de biodiversitate, de asigurarea într-o măsură mai mare a egalității de gen, de îmbunătățirea condițiilor de muncă și de consolidarea rolului UE în lume. Cel de al treilea raport intermediar este programat pentru luna decembrie și va contribui la ultimele sesiuni ale grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și la viitoarele reuniuni ale adunării plenare a conferinței. În acest raport se vor regăsi contribuțiile aduse până în ultima săptămână a lunii octombrie. Un raport final va fi pregătit la începutul anului viitor.

Un raport suplimentar privind contribuțiile pe platformă pentru fiecare stat membru a fost, de asemenea, pus la dispoziție pe platformă.
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

OPINIE Puțin câte puțin, Ciolacu devine Putin (Aktual24)

OPINIE Puțin câte puțin, Ciolacu devine Putin. De trei...

Procurorul care i-a oprit pe polițiști să intre în casa criminalului Dincă, un an cu salariul micșorat

Instanța supremă a decis să-l sancționeze pe procurorul Cristian...

Chromosome Dynamics anunță lansarea platformei exclusive B2B – chrd.ro – pentru fitofarmacii și distribuitori

Chromosome Dynamics anunță lansarea platformei exclusive B2B - chrd.ro - pentru fitofarmacii și distribuitori

Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula, scăpați de Înalta Curte

Judecătorii acuzați că i-au favorizat pe frații Micula, scăpați...