Consilierul pe politică externă al premierului Ciucă, în 2019: Volodimir Zelenski, un comediant venit de nicăieri, croit parcă de-a dreptul în laborator

Data:

Actualul consilier pentru politica externă, securitate și afaceri strategice al premierului Nicolae Ciucă era convins, în 2019, că Volodimir Zelenski nu are nici o șansă să câștige președinția Ucrainei și că este un „comediat” care „își joacă bine rolul”.

Iulian Chifu a făcut parte, în aprilie, din delegația româneacă ce s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. A mers la Kiev în calitate de consilier al lui Nicolae Ciucă pentru politica externă, securitate și afaceri strategice. Prin urmare ca omul care îl sfătuiește pe premier în chestiuni ce țin de poziționarea României în războiul din Ucraina și în relație cu conducerea țării.

Citește și: Mini-ghid de recunoaștere a ideilor Kremlinului vânturate în spațiul public românesc

„Comediant venit de nicăieri”

Într-un articol din 2019, Iulian Chifu, pe atunci consilier pentru politică externă, securitate și apărare al vicepreședintelui Senatului României, considera că Volodimir Zelenski nu are șanse să devină președintele Ucrainei, fiind doar „un produs de laborator”, o invenție politică menită să joace rolul de „iepure” pentru președintele în funcție, Petro Poroșenko.

„Preşedintele Maidanului, Petro Poroshenko, cel care-şi încheie primul mandat după ce a gestionat agresiunea rusă din Estul Ucrainei, a fost împins în turul doi, alături de Vladimir Zelenski, un comediant venit de nicăieri, croit parcă de-a dreptul în laborator pentru destinaţia care i-a fost atribuită de a intra primul în turul doi ca sparing-partner al titularului postului.

Zelenski e un actor mediu, dar cu impact la public, cu precădere a publicului pro-rus din Ucraina. E născut în Krivoi Rog şi are o priză deosebită la ucrainenii etnici ruşi prin rolul său în serialul-telenovelă Servitorul Statului”, scria în 2019, pe blogurile Adevărul, cel care astăzi îl sfătuiește pe premierul Nicolae Ciucă pe politică externă.

Citește și: De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus

„Vladimir Zelenski a jucat perfect rolul în care a fost distribuit”

Iulian Chifu afirma, la momentul redactării articolului, la finalul turului I al alegerilor prezidențiale din Ucraina, din 2019, că modul în care a fost construită campania electorală ar trebui să fie o adevărată lecţie pentru oricine urmăreşte astfel acţiuni, pentru că „strategia a fost genială”.

„Să aduci un preşedinte în funcţie de la un procent cu o cifră în turul doi, cu şanse de a câştiga scrutinul, e un pas mare şi o întreprindere ce merită toată aprecierea, dacă ea se produce până la capăt. Şi are toate şansele să fie astfel.

Mai întâi pentru că electoratul tuturor celorlalţi candidaţi este unul mai degrabă tradiţional, pro-sistem, care ar capacita mai degrabă susţinere pentru un politician cunoscut decât pentru un novice. Apoi pentru că răul cunoscut e întotdeauna mai acceptabil decât necunoscutul, pentru aceşti votanţi care chiar vor veni la vot în turul doi.

Ei bine, Vladimir Zelenski a jucat perfect rolul în care a fost distribuit”, este una dintre concluziile din 2019.

Citește și: Dezinformarea, cum se face: troli, boți și persoane în carne și oase la TV

Șanse mici să câștige

În finalul articolului, Iulian Chifu se arăta sceptic că Volodimir Zelenski, favorit de unele sondaje, se va putea ridica la înălțimea așteptărilor.

„În fine, pentru că Poroshenko creşte sensibil şi constant în sondaje, iar un eventual salt de trambulină în turul doi, după primele sondaje, îl vor propulsa mai lesne în câştigător.

Şi chiar dacă azi Zelenski e anunţat câştigătorul în turul al doilea, aici dezbaterile publice nu vor putea fi la fel de lesne evitate fără costuri, iar faţă în faţă actorul riscă să facă o figură nepotrivită – anunţată deja de prestaţiile sale în faţa presei străine – în orice caz riscă să-şi dezamăgească votanţii şi să piardă în faţa politicianului rodat, şi în funcţia pentru care candidează”, nota actualul consilier al premierului Nicolae Ciucă.

În cele din urmă, în 2019, Volodimir Zelenski a câștigat alegerile și a devenit președintele Ucrainei.

Citește și: Panglici și simboluri ale Rusiei în R. Moldova. Panglica Sf. Gheorghe: o istorie complicată, un simbol confuz

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tânără reținută după ce a furat banii părinților și i-a înlocuit cu bancnote false

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești –...

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei Europene | Politico

Iohannis printre favoriții pentru funcția de președinte al Comisiei...

Una din trei mame minore a rămas gravidă la 15 ani

Una din trei mame minore a rămas însărcinată pentru...