Consiliul Copiilor, spaima Direcțiilor de Protecție

Data:

După ce am analizat răspunsurile primite de la Direcțiile de Protecție a Copilului la nivel național cu privire la necesitatea dezvoltării de structuri de auto-reprezentare pentru copiii aflați în grija acestora am concluzionat: Consiliul Copiilor a fost interpretat de unele DGASPC-uri drept o „spaimă”, deoarece presupune în primul rând o modificare a perspectivei și o adaptare la o nouă paradigmă de înțelegere a drepturilor copiilor.

Autoritatea acestui Consiliu suplimentează eficient reglementările deja existente, forțând DGASPC-urile să își asume mai multe responsabilități și transparență în relația cu copiii din sistem.

Cartea de identitate electronică dă eroare. Cardul de sănătate atașat este nefuncțional

Reacțiile DGASPC-urilor când le-am întrebat de Consiliul Copiilor:

  • Specifica că la nivelul fiecărei unități rezidențiale, beneficiarii au la dispoziție Registrul de sugestii și reclamații – DGASPC Sector 5;
  • Copiii și tinerii aflați sub măsura de protecție specială în centrele rezi- dențiale din subordinea DGASPC nu și-au exprimat intenția și nu au inițiat demersuri în vederea asocierii într-o structură formală care să-i reprezinte – DGASPC Dolj;
  • O astfel de structură n-ar face decât să creioneze un mediu neprielnic și rigid, care contravine vieții de familie – DGASPC Galați;
  • În perioada următoare vor fi realizate demersuri la nivelul structurilor rezidențiale în vederea informării copiilor cu privire la posibilitatea de a-și organiza un grup de reprezentare, care să fie consultat periodic sau ori de câte ori e nevoie pentru luarea deciziilor – DGASPC Giurgiu;
  • Personalul din centre informează și consiliază copiii cel puțin odată pe an cu privire la dreptul de a-și spune opinia – DGASPC Constanța.

Un consiliu reprezentativ al copiilor este semnificativ pentru a se asigura dreptul lor fundamental la exprimarea opiniei şi la luarea în considerare a acestora în elaborarea şi punerea în aplicare a politicii şi a regulilor instituției de îngrijire rezidențială.

Aşadar, un organism internațional, prevede expressis verbis înființarea acestui organism deliberativ care are rolul de a facilita parcursul copiilor în instituțiile rezidențiale în care se află. Prin intermediul unor mecanisme precum consiliile reprezentative ale copiilor, înființate în cadrul instituțiilor de îngrijire rezidențială, se poate asigura o implicare efectivă a copiilor în procesul decizional care îi priveşte şi o îmbunătățire a situației lor în astfel de instituții.

Consiliul Copiilor ar putea fi o entitate care să funcționeze ca un veritabil watchdog al sistemului, asigurând un mecanism de feedback constant și autentic din partea acestora. Fiecare Consiliu al Copiilor ar fi format din reprezentanți ai copiilor din fiecare instituție rezidențială din județul respectiv.

Membrii Consiliului ar putea fi aleși prin vot, iar atribuțiile lor ar include exprimarea ideilor, dorințelor și nemulțumirilor lor ca beneficiari ai serviciilor sociale, precum și prezentarea acestora în fața Consiliului DGASPC.

În plus, Consiliul Copiilor ar putea promova inițiative proprii sau în parteneriat cu alte entități, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor din instituțiile de îngrijire rezidențială.

Consiliul Copiilor nu ar trebui văzut ca o amenințare de către DGASPC-uri, ci mai degrabă ca un partener care contribuie la o mai bună functionare a sistemului. Cei care lucrează în cadrul acestor instituții trebuie să înte̦leagă că girul copiilor în legătură cu activitățile desfășurate în centre are un impact pozitiv asupra eficienței și eficacității serviciilor oferite.

Astfel, prin intermediul Consiliului Copiilor, s-ar asigura o mai bună transparență, o mai mare implicare a copiilor în luarea deciziilor care îi privesc, și, în final, ar contribui semnificativ la îmbunătățirea climatului existent în cadrul instituțiilor de îngrijire rezidențială.

Totodată, Consiliul Copiilor ar oferi o platformă sigură şi adecvată pentru copiii din sistemul de protecție specială prin care să se exprime şi să-şi ofere perspectiva în deciziile care le afectează în mod direct.

Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante

Copiii ar avea ocazia să se implice în procesul decizional şi să fie consultați în ceea ce priveşte condițiile de cazare, activitățile şi serviciile sociale oferite, precum şi calitatea îngrijirii şi supervizării.

Auto-reprezentarea ar putea consolida încrederea şi respectul între copii şi lucrătorii din domeniul protecției speciale. Copiii ar deveni înțeleşi şi apreciați ca parteneri egali în procesul de luare a deciziilor şi ar dobândi o mai mare autonomie şi responsabilitate personală.

În plus, lucrătorii ar dobândi un mai mare înțeles al nevoilor şi preocupărilor copiilor şi ar dezvolta metode mai eficiente de comunicare şi sprijin.

Auto-reprezentarea ar putea oferi copiilor o oportunitate unică de a-şi dezvolta abilitățile de lider şi a-şi creşte încrederea în propriile abilități. Ei ar învăța să lucreze în echipă, să îşi exprime ideile şi să ia decizii în beneficiul general al tuturor copiilor din sistemul de protecție specială.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan
Vișinel Bălan a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Cunoaște sistemul de protecție a copilului din România din interior. A fost internat într-un orfelinat în 1987, în perioada comunistă, de când avea două luni, a cunoscut abuzurile, neglijența și defecțiunile din centrele de plasament. După ce a devenit adult, a luptat pentru a schimba în bine soarta copiilor abandonați de părinți. Conduce acum organizația Vocea Copiilor Abandonați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Populismul şi obsesiile extremiste | Puterea a Cincea

Populismul şi obsesiile extremiste par să renască, după o...

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri gratuite | Revista22

Presa în campanie: fără însemne publicitare, dar cu atacuri...

Iohannis și hoții de 1 milion de euro

Iohannis și hoții de 1 milion de euro. Nu...

Pe cine interesează protestele studenților americani despre Gaza

„Am fost un dobitoc”, a fost concluzia la care...