Consulul onorific al României în Belarus, apropiat al dictatorului Lukașenko, a fost revocat din funcție la un an de la debutul războiului

Data:

Pavel Topuzidis, un oligarh apropiat de dictatorul Alexander Lukașenko, a fost revocat în noiembrie 2022 din funcția de consul onorific al României în Belarus. Decizia a fost luată de Ministerul Afacerilor Externe la trei zile după ce reporterii Context.ro au trimis o solicitare de informații referitoare la Topuzidis, în contextul publicării seriei de investigații internaționale #ShadowDiplomats. MAE spune că l-a revocat pe Topuzidis după o evaluare a Ambasadei României la Minsk, fără să ofere mai multe detalii.

INFORMAȚIILE ESENȚIALE 

  • Pavel Topuzidis este unul din cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Belarus, acuzat că plătește taxă de protecție regimului dictatorial pentru a-și desfășura în liniște business-urile.
  • Deține o afacere cu tutun, prin care ar fi făcut contrabandă cu țigări în valoare de sute de mii de dolari prin Rusia. 
  • A fost invitatul lui Lukașenko la ziua de naștere a nurorii sale, iar dictatorul bielorus s-a sfătuit cu acesta în mai multe situații.
  • În contextul războiului din Ucraina, Topuzidis a intrat în aprilie 2022 pe lista de sancțiuni a Canadei.
  • Ministerul Afacerilor Externe din România l-a revocat din funcția de consul onorific în Belarus abia în noiembrie 2022, la nouă luni de la izbucnirea războiului din Ucraina, în care Lukașenko este unul dintre puținii aliați ai lui Vladimir Putin.

Grecul din anturajul dictatorului bielorus

Pavel Topuzidis este unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Belarus. De etnie greacă și originar din Georgia, Topuzidis este și vicepreședinte al Consiliului pentru dezvoltarea antreprenoriatului din cadrul guvernului de la Minsk, dar și consul onorific al Greciei în Belarus. 

Potrivit EUobserver, acesta se află pe lista de oligarhi bieloruși despre care se crede că îi plătesc zeciuieli lui Lukașenko în schimbul permisiunii de a face afaceri. Despre grec, dictatorul bielorus a afirmat că este un om de afaceri onest. 

Pavel Topuzidis este și proprietarul societății Tabak-Invest, despre care jurnaliștii de investigație bieloruși spun că a făcut contrabandă cu țigări în valoare de sute de mii de dolari. Jurnaliștii afirmă că firma lui Topuzidis a livrat țigări din Belarus în Rusia, plătind taxe de acciză mai mici decât ar fi trebuit către trezoreria belarusă. Conform calculelor făcute de jurnaliștii de la centrul de investigații jurnalistice din Belarus, BIC, această schemă a adăugat aproximativ un milion și jumătate de dolari în conturile lui Topuzidis.

Topuzidis mai deține în Belarus un mare lanț de supermarketuri și este prezent pe piața de de activități de recreere și divertisment.

Mai multe, aflați pe site-ul Context.ro.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img
spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Constituția centenară

La sfârșitul acestei săptămâni se împlinesc 100 de ani...

Aktual24: Cotele la pariuri privind viitorul președinte al României. Geoană stă cel mai bine, Simion apare pe locul 6, Firea e pe 10

O casă de pariuri oferă clienților posibilitatea de a-și încerca norocul și în privința alegerilor prezidențiale. Cei mai mulți cred că Mircea Geoană va fi viitorul președinte al României.

Centru de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase, înființat de UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca înființează „Centrul de Prevenție COVID-19 și alte Boli Infecțioase”, în cadrul programului UBBMed.

Profesor de matematică, lăsat fără bani de un puşti, prin telefon

A încercat să-i învețe matematica pe unii deținuți, dar a căzut victimă unui hoț în vârstă de numai 15 ani. Este pățania unui botoșănean, cadru didactic la o unitate de învățământ special, care a rămas fără bani în cont, după ce și-a pierdut telefonul mobil.