Ana Dragu este psiholog clinician și conduce Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, unde are grijă de mulți copii cu autism, printre care și copii refugiați din Ucraina.
Într-o postare pe Facebook, Ana Dragu ne relatează cât de mult sunt afectați de părăsirea locului lor de acasă, de despărțirea de tot ce a însemnat pentru ei o viață normală și cum i-a afectat acest război necruțător. Filmările sunt dramatice și dacă vreți să le vedeți accesați link-ul de aici.
„Polina țipă 80% din timp din senin, lovește, mușcă, pișcă și e extrem de autoagresivă. Polina are autism și, împreună cu mama și bunica ei, a fugit din calea războiului. După o călătorie lungă, în condiții extrem de dificile, Polina și mama ei au ajuns la Bistrița, unde locuiesc într-un apartament pus la dispoziție de un bistrițean inimos.
Costică e autoagresiv, plânge și se lovește peste cap. Costică are autism și împreună cu părinții lui s-a refugiat în Năsăud”, a explicat Ana Dragu.
Citește și: Memorie pe timp de război. Când victimele încep să vorbească
În Kiev, Polina a făcut ani de terapie. Este foarte inteligentă, nu a fost agresivă nici autoagresivă și a fost școlarizată la domiciliu cu succes.
Azi, paloarea de pe chipul ei frumos și trist și comportamentele extreme prin care își exprimă durerea de a rămâne brusc fără casă, fără țară, fără prieteni, fără școală și fără terapie, îmi rup inima.
Costică vine dintr-un sat din Ukraina, nu a fost școlarizat niciodată, nu poate vorbi și e la rândul lui traumatizat de război.
Continuarea în SĂPTĂMÂNA ONLINE.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!