Copiii cu autism refugiați din Ucraina, îngrijiți la Centrul „Micul Prinţ” din Bistriţa

Data:

spot_img

 Ana Dragu este psiholog clinician și conduce Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, unde are grijă de mulți copii cu autism, printre care și copii refugiați din Ucraina.

Într-o postare pe Facebook, Ana Dragu ne relatează cât de mult sunt afectați de părăsirea locului lor de acasă, de despărțirea de tot ce a însemnat pentru ei o viață normală și cum i-a afectat acest război necruțător. Filmările sunt dramatice și dacă vreți să le vedeți accesați link-ul de aici.

„Polina țipă 80% din timp din senin, lovește, mușcă, pișcă și e extrem de autoagresivă. Polina are autism și, împreună cu mama și bunica ei, a fugit din calea războiului. După o călătorie lungă, în condiții extrem de dificile, Polina și mama ei au ajuns la Bistrița, unde locuiesc într-un apartament pus la dispoziție de un bistrițean inimos.

Costică e autoagresiv, plânge și se lovește peste cap. Costică are autism și împreună cu părinții lui s-a refugiat în Năsăud”, a explicat Ana Dragu.

Citește și: Memorie pe timp de război. Când victimele încep să vorbească

În Kiev, Polina a făcut ani de terapie. Este foarte inteligentă, nu a fost agresivă nici autoagresivă și a fost școlarizată la domiciliu cu succes.

Azi, paloarea de pe chipul ei frumos și trist și comportamentele extreme prin care își exprimă durerea de a rămâne brusc fără casă, fără țară, fără prieteni, fără școală și fără terapie, îmi rup inima.

Costică vine dintr-un sat din Ukraina, nu a fost școlarizat niciodată, nu poate vorbi și e la rândul lui traumatizat de război.

Continuarea în SĂPTĂMÂNA ONLINE.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...