miercuri, 27 octombrie 2021
AcasăProiecte editorialeBani EuropeniCopiii din Brașov vor învăța, pe bani europeni, regulile de circulație cu...

Copiii din Brașov vor învăța, pe bani europeni, regulile de circulație cu bicicleta

Viitorul parc cu această destinație mai întârzie însă, căci brașovenii cer o “înverzire” a proiectului

Proiectul privind realizarea cu fonduri UE a unui parc sportiv și de recreere la poalele Tâmpei, în zona “La Iepure” din Municipiul Brașov a fost supus, în vara acestui an, când teoretic ar fi trebuit finalizat, unei consultări publice, a cărei concluzie a fost că nu-i suficient de verde. Demararea lucrărilor e condiționată, acum, de înverzirea proiectului. Brașovenii așteaptă regenerarea unui teren viran, iar copiii, care ar trebui să învețe, pe viu, regulile de circulație cu bicicleta, așteaptă traseul realist cu treceri de pietoni, sens giratoriu, indicatoare și semafoare.


În luna aprilie 2020 era semnat contractul de finanțare pentru „Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport”, în zona „La Iepure”, un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții: 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării urbane și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Schița proiectului – Foto: Primăria Brașov

Cu o valoare de 8,8 milioane de lei (98% din valoarea eligibilă o reprezintă finanțarea nerambursabilă), proiectul propune crearea unui spațiu atât pentru practicarea ciclismului, în special pentru copii, cât și pentru petrecerea timpului liber, totul prin regenerarea unui teren viran, cu aspect de teren abandonat, situat în imediata vecinătate a cartierului rezidențial Valea Cetății și deschiderea acestuia pentru publicul larg.

Pornind de la soluțiile oferite de specialiști în planificarea orașelor care se confruntă cu poluarea și cu congestiile, proiectul propune și elemente de noutate pentru Brașov, precum includerea unor activități care să încurajeze utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare.

Schița proiectului – Primăria Brașov

„Spațiul multifuncțional va promova mobilitatea urbană activă, transportul alternativ cu bicicleta și intermodalitatea cu transportul public. Educația timpurie privind soluțiile de mobilitate alternativă și beneficiile acestora sunt pilonii de bază în creșterea calității vieții în Municipiul Brașov”, se arată în proiect.

Puștii, testați pentru confirmarea pregătirii lor ca bicicliști

Proiectul presupune, printre altele, amenajarea unor trasee pentru biciclete care să respecte aceleași marcaje și semnalizări ca cele din trafic, astfel încât copiii să învățe să circule corect pe o bandă de circulație, să respecte regulile rutiere și să meargă cu bicicleta în condiții de siguranță.

„Zona va fi amenajată cu un poligon pentru ciclism, destinat în primul rând copiilor (…). Va fi amenajată o pistă pentru biciclete cu lățimea de 2,00 m, cu două benzi de circulație pe o lungime totală de aproximativ 300 m, cu un traseu sinuos, prevăzut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulație rutieră, semafoare și un sens giratoriu”, anunța Primăria Brașov la semnarea contractului.

Simulare cu mașinuțe electrice

Municipalitatea anunța și că prin lucrările de sistematizare verticală premergătoare amenajărilor, panta terenului va fi valorificată în cadrul poligonului, pentru a reproduce conformația terenului de pe străzile din municipiul Brașov.

„În cazul în care cei ce doresc să învețe vor alege varianta cu instructor, atunci când vor fi testați pentru confirmarea pregătirii lor ca bicicliști, pe traseu vor intra și până la patru mașinuțe electrice pentru ca simularea să fie cât se poate de apropiată de problemele reale cu care se confruntă în trafic. Pot participa simultan la curs cel mult 40 de cursanți, repartizați la doi instructori”, mai preciza, anul trecut, Primăria Brașov.

Pe lângă toate acestea, a fost propusă și realizarea unei alei pietonale pietruite care să străbată terenul pe axa nord-sud și care să facă legătura între teren, pavilionul administrativ și platoul de belvedere situat la cota cea mai înaltă a amplasamentului, dar și legătura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foișoare, balansoare pentru adulți și locuri de joacă pentru copii.

Zona de relaxare şi petrecere a timpului liber

Proiectul prevede și realizarea, de-a lungul axei nord-sud, a unei zone de relaxare şi petrecere a timpului liber pentru principalele categorii de vârstă prin amenajarea mobilierului urban și zone specifice spațiului de recreere.

Va exista un spațiu de petrecere a timpului liber dedicat vârstnicilor, cu mese pentru table și șah, legat vizual de o zonă destinată activităților sportive pentru adulți, în care vor fi montate aparate pentru fitness (multifuncționale, la care pot lucra simultan două, trei persoane).


Proiectul este, pentru Brașov, un element de noutate, dar și de necesitate în același timp, în condițiile introducerii de soluții de mobilitate alternativă cu bicicleta.

Spațiul destinat activităților sportive va conține următoarele module/zone indicative:

  • zona învățare reguli de bază pentru cicliști, mersul pe bicicletă asistat în linie dreaptă;
  • zona învățare pe serpentine, simularea unor zone cu denivelări pentru cicliștii inițiați;
  • zona de învățare a regulilor de conduită în trafic, simularea unei intersecții semaforizate și semnalizate, precum și a unui sens giratoriu;
  • zona de concurs special amenajată pentru evaluarea aptitudinilor cicliștilor și testarea gradului de învățare parcurs în etapele anterioare.

Comunitatea activă se creează încă de la vârste fragede și astfel, prin intermediul acestui proiect tinerii sunt încurajați să utilizeze bicicleta pentru a se deplasa la școală și/sau la punctele de interes, creându-le toate condițiile de siguranță și securitate astfel încât să poată utiliza soluții alternative de mobilitate

Proiect POR 2014-2020: „Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport”, în zona „La Iepure” – Brașov

Un spațiu de relaxare cu șase foișoare din lemn și un ansamblu de nouă balansoare din lemn, cu acoperiș, pentru adulți vor fi amplasate lângă un spațiul de joacă destinat copiilor (altul decât cel de învățare a mersului pe bicicletă), pentru a crea o conexiune între cele două generații.

Locul de joacă va fi dotat cu structuri modulare, gândite pentru desfășurarea activităților educative și recreative, atât pentru copiii cu vârstă mică, sub supravegherea adulților, cât și pentru copiii care nu necesită o supraveghere permanentă. De-a lungul aleilor, alături de stâlpii de iluminat, vor fi montate 35 de bănci.

Refuncționalizarea terenului degradat

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără refuncționalizarea terenului degradat și neutilizat din proprietatea Municipiului Brașov, realizarea unor lucrari de consolidare a terenului și de sistematizare verticală a acestuia, amenajarea spațiilor verzi (defrișarea vegetației existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori și arbuști).

Un alt obiectiv specific este îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor din zonă, prin creșterea serviciilor oferite utilizatorilor de spații verzi și de joacă la nivel urban, prin crearea de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate.

Termenul inițial a fost depășit, dar lucrările tot n-au început

La momentul semnării contractului de finanțare proiectul suna foarte bine, data avansată atunci pentru finalizarea implementării fiind iulie 2021. Termenul a ajuns la scadență, ba chiar a fost depășit, dar lucrările n-au început.

„Au fost discuții între momentul aprobării Studiului de fezabilitate și începerea proiectului. A fost și pandemia. S-a solicitat prelungirea contractului de finanțare. De fapt, toate termenele, la toate proiectele au fost prelungite. A fost și trecerea de la o adminstrație la alta, au avut loc întârzieri… Să zicem că a fost și o schimbare de optică la nivelul conducerii primăriei. Noua administrație își dorește să păstrăm cât mai mult verde, să nu încărcăm zonele existente cu asfalt și piatră”, explică, pentru PressHub, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Deocamdată, proiectul cu finanțare europeană pare înțepenit în faza de realizare a proiectului tehnic.

„Proiectul e în continuare în faza de proiectare. Prima variantă pe care ne-a adus-o proiectantul nu a fost cea mai fericită, atât din punctul de vedere al colegilor mei, pentru că presupunea o încărcare foarte mare – una este să vezi SF-ul, alta e să vezi în proiect câți metri înseamnă ocupare cu alei, câți metri înseamnă piste de biciclete și sens giratoriu, ce presupun acele mașinuțe electrice care să simuleze circulația”, mai spune, pentru PressHub, Sorin Toarcea.

Îmbrăcămintea asfaltică prevăzută pentru realizarea pistelor pentru bicicliști, pantelor intersecție și aleilor pietonale pare a fi mărul discordiei care ține pe loc proiectarea. Asta a fost, de fapt, concluzia consultării publice privind amenajarea spațiului multifuncțional de recreere și sport în zona „La Iepure”, consultare organizată de Primăria Brașov în luna august a acestui an, la sugestia unei părți a locuitorilor cartierului Valea Cetății, la care au fost invitați toți brașovenii interesați, indiferent de cartier.

„O parte dintre cetățenii acelui cartier, Valea Cetății, și-ar dori să rămână cât mai verde acea zonă, chiar să nu se amenajeze un astfel de parc. A rămas ca proiectantul să înverzească cât mai mult proiectul, astfel încât pistele să nu fie din asfalt, ci din altceva, să avem cât mai puține alei din piatră, să folosim, eventual, alte materiale prin care să iasă iarba sau să utilizăm piatră de râu, care să fie din loc în loc, deci nu o alee continuă. A rămas ca proiectantul să prezinte soluția sa pentru ca acest proiect să fie cât mai verde, după care vom lua o decizie. Noi sperăm să rămânem în limitele contractului de finanțare, altfel va trebui să renegociem”, explică Sorin Toarcea.

Zona „La iepure” – Brașosv (Foto: Facebook / Constantin Ungureanu)

Ecologie urbană și măsuri de protejare a biodiversității

Proiectul a propus încă de la început și realizarea unor servicii de ecologie urbană prin apelarea la surse de energie neconvenționale și echipamente cu un consum energetic eficient.

Mai mult, vizează implementarea unor măsuri de protejare a biodiversității și ecosistemului, prin utilizarea speciilor vegetale propuse, necesare formării unor ecotopuri și habitate pentru alte specii din flora și fauna spontană.

Suprafața de zone verzi a municipiului Brașov va crește cu 1,46 ha

Sunt prevăzute plantări de noi de arbori și arbuști, aleși după criterii de asigurare a decorului și pretare estetică în cadrul zonei (din specii rășinoase și foioase), care să contribuie la o mai bună absorbție a cantității de CO2.

„Parcul, datorită biodiversității sale, va oferi un suport educativ și va putea fi folosit și ca locație de desfășurare a activităților școlare cu profil ecologic”, se arată în proiect.

Potrivit calculelor avansate la momentul semnării contractului de finanțare, prin implementarea acestui proiect, suprafața de zone verzi a municipiului Brașov va crește cu 1,46 ha, ajungând la o suprafață totală de cca 44,29 ha, reprezentând 1,23% din teritoriul administrativ și 4,92% din intravilanul municipiului.


Valoarea totală a proiectului este de 8.864.327,32 lei, astfel:

8.533.795,06 lei valoare totală eligibilă, din care:

7.253.725,80 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR

1.109.393,35 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Bugetul de Stat

170.675,91 lei cofinanțare eligibilă a beneficiarului (2%)

330.532,26 lei valoare neeligibilă


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE