Corupție și patriotism. Despre „grija pentru români” a condamnaților care dețin televiziuni

Data:

„Gata cu umilirea: ne luăm țara înapoi”, scrie mare, cu negru, pe burtiera uriașă, la Realitatea TV. „Campanie unică: românii își dau mâna pentru recuperarea Petrom”, continuă așa-zisa televiziune de știri.

În studio, Gelu Vișan, „analist” cu trecut sulfuros (acuzat de viol), dat afară din PMP pentru „încălcări grave ale regulamentului”, senatorul Dumitru Coarnă, dat afară din PSD pentru că a susținut Rusia după declanșarea războiului din Ucraina, Monica Tatoiu, cândva femeie de afaceri, azi dătătoare cu părerea despre absolut orice, Petrișor Peiu, un economist cu numeroase poziții naționaliste și anti occidentale, fiica cea mică a patronului Realitatea TV, Maricel Păcuraru, și un moderator care ridică ode pe bani președinților de consilii județene și diverșilor politicieni care îi fac cadouri.

Aceste personaje susțin o campanie declanșată de Realitatea TV pentru naționalizarea Petrom, deținută acum de compania austriacă OMV, și pentru a recupera „profiturile pe care le-a obținut compania de la înstrăinare și până acum, precum și despăgubiri”.

Campania are ca pretext opoziția Austriei la intrarea României în Schengen. Dar s-a transformat deja într-un demers naționalist și xenofob periculos, petiția creată de postul de televiziune prin care cere „naționalizarea Petrom” fiind semnată de 1,5 milioane de români.

Furia românilor față de refuzul aberant al Vienei de a vota pentru aderarea României la spațiul Schengen este de înțeles.

Argumentele folosite de cancelarul Karl Nehammer sunt clar mincinoase. România nu este pe ruta migrației, intrarea în Schengen nu ar aduce un risc în plus pentru UE.

Iar limitarea unui drept câștigat de români din cauza unor interese electorale meschine ale partidului lui Nehammer este revoltătoare.

Dar poziția Austriei nu justifică amplificarea extremismului românesc. PNL și PSD sunt dispuse să arunce România sub tren doar pentru a muta responsabilitatea de la modul prost în care au negociat și s-au poziționat în Consiliul JAI în chestiunea Schengen.

Ca să-și spele rușinea, liberalii și pesediștii alimentează inconștient, prin televiziunile și publicațiile pe care le plătesc din bani publici, toate frustrările anti Occident existente în România.

Citește și: Cristi Danileț: „Am câștigat procesul cu CSM. Primul, din cele trei”

Nici când perora Dragnea pe tema asta, nici când a început pandemia, nici când a început războiul din Ucraina nu am văzut așa multe reacții anti Occident – sub masca că înjurăm companiile austriece și olandeze – cum am văzut în aceste zile.

Au reapărut în prim-plan retorici care până acum erau mai mult în culise sau în grupuri auriste: opresorii, coloniștii, au venit să ne exploateze, ne iau banii, nu ne respectă.

Campania declanșată de Realitatea TV – care a păcălit până acum, potrivit afirmațiilor acestui canal de televiziune, 1,5 milioane de români -, de Antena 3 și de România TV reprezintă un îndemn ticălos la ură împotriva „străinilor” care „sug sângele poporului. Totul mascat sub „patriotism” și „grija pentru români”.

Lucrurile se limpezesc însă când vedem cine sunt „patrioții” care nu mai pot de „grija pentru români”.

Patronul Realitatea TV este Maricel Păcuraru, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru un prejudiciu de 4 milioane de euro adus Poștei Române. Poșta românilor, altfel spus.

Maricel Păcuraru este și cel care a fost înregistrat declarând că „cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business”. Ce mult i-ar mai plăcea acestui infractor să pună mâna pe o vacă uriașă de muls cum e Petrom.

Antena 3 este deținută de familia lui Dan Voiculescu, condamnat și el la 10 ani de închisoare – din care a executat doar trei – pentru fapte de corupție și un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Familia Voiculescu ține atât de mult la România că a făcut tot posibilul pentru a împiedica statul să-și recupereze paguba pe care „domn profesor” a adus-o avuției poporului român.

Citește și: Decizie ciudată în dosarul procurorului „Portocală”. Achitat la cererea Parchetului General, atacat cu apel de același PG

A intervenit în culise, a dat în judecată, a pus presiune, a acționat politic, așa încât după opt ani s-au întors la bugetul public doar puțin peste 8 milioane de euro.

Din 2019 până în prezent, statul a reușit să mai recupereze doar aproximativ 500.000 de euro de la cel a cărui televiziune își rupe acum cămașa pentru a ne salva de „exploatatorii” austrieci.

Despre România TV au mai rămas puține de spus. Postul este deținut prin interpuși de Sebastian Ghiță, cel care își iubește atât de tare țara că se ascunde de câțiva ani în Serbia pentru a nu fi condamnat penal în România.

RTV este singurul post de televiziune cu o agendă putinistă pe față, are poziții clare anti UE și anti NATO, este cea mai importantă platformă pentru extremismele lui George Simion și minte aproape în fiecare minut de emisie.

Este normal să-ți iubești țara în care te-ai născut. Până la un punct, patriotismul e benefic. Doar că în România, și patriotismul a fost confiscat de politicieni, oameni de afaceri, „experți” și jurnaliști corupți, incompetenți și mincinoși, care sub pretextul „iubirii de țară” ar vrea să tragă înapoi România în mizeria comunismului și a anilor 1990 doar pentru că valorile europene înseamnă eliminarea multora dintre ei.

SUSȚINE PRESShub. Donează sau redirecționează o parte din impozitul pe venit/profit

Așa încât, naționalizați Petrom dacă credeți că asta este mai bine pentru România. Dar aveți grijă ca nu cumva, cât timp pupați voi mândri tricolorul, să nu ajungă la „patrioții” care îl vor fura bucată cu bucată, așa cum au făcut cu atâtea și atâtea fabrici comuniste.

Fabrici pe care le plâng acum, la televizor, în timp ce se scobesc între dinți de resturile „mândrei industrii românești”, pe care tot ei au tocat-o.

Urmăriți PressHUB și pe Google News
 

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU
  1. Fabulos, domnule Chiruță. Dar noi românii n-o să reușim vreodată să ne însănătoșim și să instaurăm #Ordinea în țară. N-avem cu cine. #Ordinea aceasta poate reuși dacă ar fi făcută de un popor cu conștiință. Și acel popor nu este poporul român.
    Ghiciți ce popor ar putea să pună ordinea la punct în această țară abuzată de venetici și impostori nesimțiți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cîrstoiu stop. Când șmecheria din piață nu merge și în politică

Cîrstoiu stop. Am fost convins că PSD și PNL...

Orașul cu nasul pe sus votează un golan

Toate sondajele de opinie publicate în ultima vreme arată...

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan

Cine-l poate bate pe Nicușor Dan? Cine va deconta...

Cîrstoiu Suveică | Revista22

Cîrstoiu Suveică este după chipul și asemănănarea politicienilor, are...